latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:21 | Аутор: СРНА

Чуркин: Приштина се свети за Унеско

Власти самопроглашеног Косова се, због неуспјелог покушаја да приступе Унеску, свете Србији суспензијом споразума о успостављању заједнице српских општина , изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

"Одлука о суспензији споразума о ЗСО услиједила је само дан након што је Генерална скупштина Унеска одбила захтјев самопроглашеног Косова за чланство у тој организацији, што никако не може да буде случајност", рекао је Чуркин.

Руски дипломата је оцијенио да и сама кандидатура самопроглашеног Косова за Унеско говори о томе да Приштина није спремна на компромис, будући да је у оквиру бриселских преговора одбила да преговара са Београдом о питању заштите српске културне баштине на Косову и Метохији, преноси "Спутњик".

Чуркин је изразио забринутост и за положај Срба на Косову и Метохији с обзиром да се непоштивање имовинских права Срба директно одражава на њихов економски положај и могућност преживљавања.

"Најалармантнији случај је тужба која је подигнута против православног манастира Високи Дечани око власништва околног земљишта, које по закону припада Српској православној цркви", рекао је Чуркин.