latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:39 | Аутор: СРНА

Ђокић: Дејтон донио мир у БиХ и цијели регион

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је Дејтонски споразум документ који је донио мир у БиХ и цијели регион, те створио претпоставке да се гради стабилна друштвена заједница.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

- У томе смо успјели много. БиХ је изашла из фазе ризика да јој се могу десити сукоби на истој основи какви су били 1990-их година. Иза нас је вријеме успостављања мира и изградње стабилности. Пред нама је будућност гдје треба да обезбиједимо веће стопе раста и развоја цијеле заједнице, да људи боље живе, рекао је Ђокић.

Он сматра да треба имати у виду све дискусије које су биле актуелне током претходних 20 година, од потписивања Дејтонског мировног споразума.

- То су дискусије о темама о којима пуних 20 година постоје различити базни приступи Срба, Бошњака, Хрвата, у Републици Српској и Федерацији БиХ. Треба учинити напоре да питања о којима постоје тако велике разлике не стављамо у фокус нашег интересовања, него да их третирамо као питања која су ријешена на одређени начин садашњим уставним рјешењима, рекао је Ђокић синоћ новинарима у Дервенти.

Он је нагласио да политичари треба да се окрену оном што у будућности може бити фактор квалитетне повезаности и сарадње.

- То су велики инфраструктурни пројекти, као што је изградња саобраћајница, пољопривреда, туризам, трговина. Увјерен сам да ће се, ако обезбиједимо веће стопе економског раста, лакше рјешавати и политичка питања о којима имамо спорове и различита мишљења, навео је Ђокић.

Ђокић је поручио свим релевантним политичким субјектима у БиХ и Републици Српској да се окрену питањима која представљају суштину живота, гдје борбу и настојање треба усмјерити на то да да сваки човјек живи боље.