latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:44 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Дан уласка Српске војске у Бањалуку (ВИДЕО)

Бањалука данас обиљежава 97 година од уласка српске војске у овај град.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Организатори обиљежавања овог значајног датума су одбори Владе Републике Српске и Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

Присуствују ресорни министри из Српске и Србије Миленко Савановић и Александар Вулин, делегација Народне скупштине Републике Српске, града Бањалука.

21. новембар, Дан уласка Српске војске у Бањалуку, датум је који је за Српску Крајину био историјска прекретница. Након пет вијекова туђинске власти, на њену територију крочила је српска чизма.

Онима који су поднијели највећу жртву да до тога дође, свим погинулим и убијеним српским борцима Првог свјетског рата, у Храму Христа Спаситеља служен је парастос.

Након тога, симболично је приказан улазак војске у Бањалуку- војник са униформом српске војске из Првог свјетског рата на коњу je дојахаo кроз Господску улицу до Храма Христа Спаситеља.

Oкупљенима су се обратили званичници Српске и Србије. Заједничка порука са обиљежавања јесте да су Република Српска и Србија и на овај начин, још једном манифестовале заједништво.