latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:53 ⇒ 12:57 | Аутор: Глас Српске

Додик о 20. годишњици Дејтона (ВИДЕО)

Република Српска може да егзистира само ако успјешно буде бранила своја права која су јој дата Дејтонским споразумом. Не смијемо пристати на наметнуте одлуке нити мирно гледати кршење споразума од виских представника, јер бисмо тиме ставили катанац на оно што се зове Република Српска. Ово је за "Глас Српске" , поводом 20 година Дејтонског мировног споразума изјавио предсједник Републике, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Хваљен и оспораван – документ који је донио мир у БиХ - Дејтонски споразум сутра обиљежава 20. годишњицу парафирања. Да је среће, било би то само симболично обиљежавање и не би изазивало оволико различитих гледања и конференција, рекао је предсједник Републике.

Проблем је, каже, међународни интервенционизам у БиХ, који је деградирао Дејтон: "Данас имамо ситуацију да једно пише у Уставу, сасвим друга реалност је у политичком систему. Не можемо верификовати политичко насиље високог представника и мислим да то Република Српска не смије никад урадити".

Ни једна земља у свијету нема институције мимо Устава. Због насиља међународних фактора, БиХ је изузетак. Инструментализује се, чак и Уставни суд БиХ, каже предсједник. Подсјетио је и на Савјет министара, у којем умјесто прописана три, постоји девет министарстава: "Ови и многи други примјери говоре да је међународна заједница овдје хтјела да види централизовану државу, коју није могла да успостави на основу међународног договора, који је резултирао Дејтонским споразумом. Све се покушава сакрити причом -идемо у будућност, пустите прошлост - али понекад прошлост генерише управо будућност."

Будућност је и даље очување Дејтона. За загарантована права морамо се борити сваки дан. У тој одбрани неопходно је јединство српског корупуса. Повратак опозиције из Републике Српске у власт у Сарајеву вратио је снагу међународној заједници да настави с пројектом централизације БиХ: "Представници Републике Српске у власти на нивоу БиХ легално су изабрани на изборима, али немају легитимитет и то су показали својим непоштивањем институција Републике Српске. Прво су ударили на институт предсједника, па Владу и Парламент, сада не ваља ни Радио-телевизија Републике Српске и све им више неће ваљати МУП Српске."

Различити погледи и тумачења чула су се и с бројних овогодишњих конференција о Дејтону. На оној у Мостару поново је покренута прича о избору чланова Предсједништва БиХ. Преко приче о случају" Сејдић и Финци" , бошњачки корупус заговара да чланове Предсједништва бира парламент, што је за Српску неприхватљиво. Снагу српског члана Предсједништва БиХ Додик види на непосредним изборима – гласањем бирача. 

Интервју с предсједником Републике Српске Милорадом Додиком о положају Републике Српске 20 година након Дејтона, проблему тероризма и да ли је Српска безбједна, али и о оптужбама опозиције гледајте вечерас од 20.10 на нашем програму.

Глас Српске, РТРС