latinica  ћирилица
20/11/2015 |  11:02 | Аутор: Б92

Хрватска: Током ноћи ушло око 1.100 избјеглица

У Хрватску је од поноћи до 9.00 ујутро ушло око 1.100 избјеглица и миграната с Блиског истока, саопштио је јутрос хрватски МУП.
Избјеглице на граници Србије и Хрватске - Фото: AP
Избјеглице на граници Србије и ХрватскеФото: AP

Како наводе, тиме је број оних који су прошли кроз земљу од средине септембра премашио 421.000.

Иако је Словенија поставила жичану ограду на дијеловима границе с Хрватском, избјеглице из зимског кампа у Славонском Броду, у који стижу из Шида, организовано жељезницом и аутобусима настављају према Словенији и даље у Аустрију и друге државе западне Европе.

Министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је у четвртак да ће Хрватска, попут Македоније, Србије и Словеније, заустављати прихват оних који не долазе из ратом захваћених подручја.

Он је новинарима у Славонском Броду рекао да је ријеч о људима који не могу да добију међународну заштиту и потврдио да је Хрватска одбила захтјев из Словеније за враћање 162 особе из држава које нису захваћене ратом.

Због словеначког захтјева, Хрватска је, како је рекао, Србију и Македонију обавијестила да се "профилација људи" на избјегличкој рути треба спровести раније, јер у даљим државама на рути, неће имати потребне услове за међународну заштиту.