latinica  ћирилица
20/11/2015 |  11:15 | Аутор: Б92

Загреб: Мамић у притвору, кауција два милиона евра

Извршном предсједнику фудбалског клуба Динамо Здравку Мамићу и његовом сину Марију истражни судија загребачког Жупанијског суда одредио је једномјесечни притвор.

Постоји могућност да притвор буде замијењен кауцијом од 15 милиона куна (два милиона евра), односно пет милиона куна (660.000 евра).

Притвор им је одређен због могућности утицаја на свједоке, опасности од бјекства и понављања кривичног дјела, док је извршном предсједнику Хрватског фудбалског савеза Дамиру Врбановићу омогућено да се брани са слободе, јер му је прихваћена кауција из претходног случаја.

Због сумње у вишемилионске малверзације с трансферима појединих играча, притвор је одређен и предузетницима Игору Кроти и Сандру Стипанчићу, који из притвора могу да изађу ако уплате три, односно четири милиона куна.

Тужилаштво је најавило да ће се жалити на одлуку суда, који је сједницу почео још у 16 часова.

Нова истрага против Мамића и осталих покренута је због сумње да је из Динама преко оф шор фирми од 2004. извучено више од десет милиона евра и пола милиона фунти.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала саопштила је да је на основу пријаве Самосталног сектора за откривање порезних превара, донијето рјешење о спровођењу истраге против Мамића и осталих због "злочиначког удружења и злоупотребе повјерења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења".

Тужилаштво сумња да је Мамић у периоду од краја 2004. до априла ове године, повезао у злочиначко удружење Врбановића, свог сина и предузетнике Игора Крота и Сандра Стипанчића као шефове пословања ; или прокуристе фирми из Швајцарске, Арапских Емирата, Велике Британије и Хонг Конга.

Циљ им је био "прибављање неприпадне имовинске користи", а све на штету Динама.

Мамић је са сином, Кротом и Стипанчићем договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и страних фирми о преузимању непостојећих дуговања Динама према играчима и за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча, које су у име Динамо потписивали Мамић и Врбановић.

Према писању медија спорни су трансфери играча Марија Манџукића, Едуарда да Силве, Дејана Ловрена, Матјиаса Цага, Давора Вугринца, Андерсона Косте и других.

Сви осумњичени су ухапшени и испитани у сриједу, ноћ су провели у притвору, а пред истражитељима су негирали оптужбе.

Против челника Динама, Здравка и његовов брата Зорана Мамића, који је тренер Динама, љетос је покренута истрага због сумње да су утајом пореза, али и другим незаконитостима, Динамо оштетили за готово 118 милиона куна (15, 6 милиона евра), а државни буџет за око 12 милиона куна (1, 6 милиона евра).

Истрагом су обухваћени и извршни предсједник ХНС Дамир Врбановић и порезник Милан Пернат.

Браћа Мамић и Врбановић су због истраге завршили у притвору из којег су пуштени средином јула када су уплатили кауцију за одбрану са слободе.