latinica  ћирилица
20/11/2015 |  11:26 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Савјет за стабилизацију и придруживање без представника Српске

Савјет министара БиХ и Европска комисија су током октобра започели припреме за први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање, иако још није у функцији механизам координације у процесу европских интеграција у БиХ, као предуслов равноправног учешћа и одлучивања свих нивоа власти о питањима која се односе на европске интеграције, сазнаје Срна.
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

Савјет министара је на јучерашњој сједници именовао такозвану делегацију БиХ за учешће на првом састанку Савјета за стабилизацију и придруживање, коју, према њиховом мишљењу, треба да чине само представници институција БиХ.

"Делегацију ће предводити предсједавајући Савјета министара, његова два замјеника и министар спољних послова БиХ. Оправдано се поставља питање зашто није предвиђено да делегацију БиХ чине и представници ентитетских влада, када је дозвољено да у истој партиципира 12 чланова", рекао је извор Срне.

Поред наведеног, каже исти извор, нема најаве да ће се приступити договору свих нивоа власти у вези са евентуалном позицијом БиХ за први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање, иако она мора на јасан и концизан начин да одражава политичку опређељеност за процес европских интеграција БиХ, тренутно стање у друштвено-политичким дешавањима, као и остварени напредак у процесу стабилизације и придруживања, односно испуњавању обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, а које су доминантно у надлежности ентитета.