latinica  ћирилица
20/11/2015 |  12:26 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

НАТО укинуо зону ограничења ваздушног простора изнад централне Србије

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је у Београду да се од данас укида зона ограничења ваздушног простора изнад централне Србије, која је уведена 1999. године.
Столтенберг и Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Столтенберг и ВучићФото: ТАНЈУГ

Столтенберг је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Србије Александром Вучићем послије састанка у Палати Србија рекао да је то конкретан израз побољшаних односа НАТО-а и Србије и резултат посвећености Србије нормализацији региона.

Он је рекао да је свјестан снажних осјећања у Србији и Београду када је ријеч о НАТО-у, те поручио да бомбардовање СР Југославије није било усмјерено против српског народа.

"Изјављујем саучешће породицама на обје стране сукоба и свима онима који су изгубили своје вољене", рекао је Столтенберг.

Он је навео да НАТО поштује одлуку Србије да не тражи чланство у НАТО.

Столтенберг је рекао да ће КФОР остати на Косову и Метохији у зависности од одређених услова, као и да неће урадити ништа што би могло угрозити безбједности и стабилност.

Вучић: Имаћемо под контролом цио наш ваздушни простор

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је генерални секретар НАТО донио велику вест за Србију и њене грађане, а која гласи да више нема никаквих рестрикција у зони од 25 километара ваздушног простора у централној Србији.

Он је рекао да вјерује да ће Србија у наредним данима и недјељама, након 16 година, успоставити свје мерне инструменте и радаре и послије 16 година коначно имати под контролом цјелокупан ваздушни простор Србије.

"Ми већ 16 година не видимо Врање, Лесковац, на нашим радарима управо због свега о чему сам говорио, а постављењем тих радара и договором сасвим сам увјерен да ћемо имати неупоредиво бољу полицијску и војну заштиту неба а то је једна од кључних ствари у припреми одбране и суверенитета Србије", рекао је Вучић.

Све то је, како је примијетио, постигнуто искључиво дијалогом, без иједног испаљеног метка и без иједног погинулог. Оно што је посебно значајно, навео је Вучић, јесте да је Кфор гарант безбједности и очувања цркава и манастира на Косову, али и да је НАТО гарант за неприсуство косовских снага безбједности у четири општине на сјеверу Косова.

Вучић је рекао да је Србија суверена и војно неутрална земља и да ће као таква наставити да унапређује сарадњу са НАТО-ом. Он је истакао да НАТО и Србија ни данас не морају да се сагласе по одређеним питањима из прошлости, али да упркос томе постоје услови за добру будућност у међусобним односима.

"Немамо никаквих непријатељстава и Србија не жели од пријатеља да прави непријатеља. Иако не мислим да је Србија била крива за оно шсто се дешавало 1999. године на било који начин, чак ни њено руководство, али то су наше различите процене догађаја из прошлости", рекао је Вучић.

Посјета генералног секретара НАТО изазива у Србији различите ставове и виђења, примијетио је Вучић, али и оцијенио да је она важна и корисна за Србију, те најавио да је добио позив да у јулу наредне године посјети сједиште НАТО и да се обрати чланицама те организације.

"Нема сумње да ћу, ако тада будем премијер, тај позив приохватити, јер је то веома важно за Србију", поручио је Вучић.

Извор: Срна/Танјуг