latinica  ћирилица
20/11/2015 |  15:09 | Аутор: БЕТА

Столтенберг: Русија да се не мијеша у одлуку Црне Горе

Одлуку о чланству Црне Горе у НАТО доносе Црна Гора и чланице Савеза и нико друуги нема право да се мијеша у такву одлуку, изјавио је Јенс Столтенберг.
Вучић и Столтенберг (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Столтенберг (архив)Фото: ТАНЈУГ

"Црна Гора је суверена и независна земља и као таква има право да одлучи о свом путу, укључујући безбједносне савезе чији део жели да буде", изјавио је Генерални секретар НАТО послије разговора с премијером Србије Александром Вучићем.

Столтенберг је додао да ће 28 земаља чланица на састанку министара спољних послова 1. и 2. децембра донијети одлуку да ли ће Црној Гори бити упућен позив за чланство и да "ниједна трећа земља нема право да покуша да интервенише у том процесу".

Русија је у четвртак позвала Црну Гору да преиспита одлуку о чланству, оцјењујући да би њен пријем у НАТО био "исхитрен", да би "озбиљно нарушио традиционално, пријатељске односе" двије државе, те да би довео у питање "комплетан рад на формирању општеевропске архитектуре безбједности".

"Било какво мијешање Русије може да доведе до јачања спремности да се Црна Гора позове да постане члан НАТО", рекао је Столтенберг.

Истакавши да је основни принцип савеза да се поштују одлуке појединачних суверених држава, Столтенберг је рекао да НАТО поштује ако нека држава не жели да буде чланица тог савеза.

"Ниједна држава није силом натјерана да постане чланица НАТО", додао је Столтенберг.

Вучић је истакао да је Србија суверена и независна земља, да никога не угоржава и да има традиционално добре односе с Русијом, али да није чланица ни НАТО ни ОДБК (Организације за колективну безбједност).

"Србија има веома добре односе с НАТО и жели да их унапређује и радићемо вриједно на томе", навео је Вучић.

Након руског позива, црногорско министарство иностраних послова је саопштило да је чланство у Сјеверноатлантском савезу и Европској унији стратешки спољнополитички циљ владе у Подгорици.