latinica  ћирилица
20/11/2015 |  15:37 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

МУП поднио извјештај против 21 лица за Балкан инвестмент банку

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Министарство унутрашњих послова поднијело извјештај Специјалном тужилаштву због организованог криминала у Балкан инвестмент банци, којим је ова банка оштећена за 56 милиона КМ.
Балкан инвестмент банка - Фото: илустрација
Балкан инвестмент банкаФото: илустрација

Лукач је на ванредној конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да је извјештај поднесен против 21 лица, од којих је 11 из Литваније и 10 из БиХ.

Према његовим ријечима, за једно лице постоји основа сумње да је починило кривично дјело организовани криминал, те да је у својству одговорног лица у Балкан инвестмент банци организовало криминалну групу с циљем стицања имовинске користи за четири предузећа из БиХ и једно из иностранства.

"Кривична дјела су почињена на начин да је првоосумњичени Е.Н. у својству одговорног лица Балкан инвестмент банке организовао криминалну групу од 21 лица, којима је руководио с циљем стицања имовинске користи за четири привредна друштва из Републике Српске чији је оснивач била Балкан инвестмент банка и једно предузеће из иностранства", рекао је Лукач.

Ријеч је о предузећима "Балканика" Бањалука са одобрених 16,1 милион КМ, "Капитални пројекти" Брчко са 15,7 милиона КМ, "Кваско" Бањалука са 15,7 милиона КМ, "Инерга" Бихаћ са 15,7 милиона КМ и "Енско 165 лимитед УК" из Единбурга којем је одобрено 3,2 милиона КМ кредита.

Министар Лукач је нагласио да је сваки члан криминалне групе извршавао задатке кршећи законске и подзаконске акте, те грубо кршећи Закон о банкама Републике Српске, знајући да је кредитни ризичар банке дао негативно мишљење о додјели кредита без идентификације и обезбјеђења средстава за отплату кредита.

"На овај начин за пет привредних друштава омогућено је подизање већег броја кредита и стицања имовинске користи у износу од 56,6 милиона КМ", нагласио је Лукач.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да ће у случају кривичног гоњења одговорног лица које није у Републици Српској, суд у складу са захтјевима Тужилаштва одредити притвор лицу и наложити МУП-у Републике Српске да за њим распише међународну потјерницу.