latinica  ћирилица
20/11/2015 |  16:15 ⇒ 22:29 | Аутор: РТРС

НАТО укинуо зону ограничења ваздушног простора изнад централне Србије (ВИДЕО)

Посјета актуелног генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Србији по много чему ће бити упамћена као историјска. Након пуних 16 година, један генерални секретар ове војне алијансе изразио је жаљење због жртава током агресије НАТО-а на тадашњу СР Југославију.
Столтенберг и Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Столтенберг и ВучићФото: ТАНЈУГ

 Након 16 година укинута су и ограничења која су важила за дијелове ваздушног простора Србије. Премијер Александар Вучић оцијенио је да је то велика вијест за Србију, јер више неће бити никаквих рестрикција у зони од 25 километара у централној Србији. 

Током НАТО интервенције 1999.године предузели смо све да спријечимо губитак невиних живота и сваки изгубљени живот цивила био је трагедија за чим дубоко жалимо, рекао је Столтенберг.

"Дубоко жалим и изјављујем саучешће породицама на обје стране сукоба и свима који су изгубили своје најмилије", рекао је  генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг. 

"Без обзира што не мислим да је Србија била крива за оно што се дешавало 1999.године на било какав начин чак ни њено руководство, али то су наше различите оцјене и процјене из прошлости", истакао је премијер Србије Александар Вучић.

Столтенберг је овом приликом донио и добре вијести за Србију. Укидају се ограничења која су 16 година важила за дијелове ваздушног простора, тако да Србија поново може да успостави радарску контролу над својим небом. 

"Постављањем тих радара и договором који ћемо да направимо сасвим сам увјерен да ћемо имати неупоредиво бољу полицијску и војну контролу нашег неба, не морам да говорим да је то једна од кључних ствари у припреми одбране наше земље", рекао је премијер Вучић.
Мисија Кфора и даље остаје на Косову. То је условна операција, најдужа у неком региону која је за Србију веома битна. 
Према ријечима Вучића НАТО је гарант за неприсутво косовских снага безбједности у четири српске косовске општине, Лепосавићу , Зубин Потоку, Звечану и Косовској Каменици, што је од кључног значаја за Србију.

Столтенберг се осврнуо и на недавне терористичке нападе у Паризу рекавши да није било активирања члана Пет НАТО споразума који предвиђа да уколико је једна чланица алијансе нападнута то представља напад на све остале. Столтенберг је рекао да вјерује у добру сарадњу војне алијансе и Србије, поштујући њену политику војне неутралности.