latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:01 ⇒ 21:58 | Аутор: РТРС

Влада Републике Српске усвојила приједлог ребаланса буџета (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2015. годину који је за 2,5 одсто већи од буџета за ову годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Буџетска средства планирана ребалансом износе 2.083,1 милиона КМ, а ребалансом буџета за ову годину планирано је финансирање од 474,2 милиона КМ. На данашњој сједници, Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2015. годину, који прати Приједлог ребаланса буџета.

 Влада је утврдила и Нацрт буџета Републике Српске за 2016. годину.

Процјена остварења буџетских прихода износи 1. 653,1 милион КМ. Нацртом буџета за наредну годину процијењено је остварење финансирања у буџету од 554,7 милиона КМ, а буџетски издаци износе 2 .207,8 милиона КМ.

Влада је разматрала и радну верзију економске политике за наредну годину која ће бити полазна основа за циљеве и политике на којима ће се у наредној години дјеловати. Утврђен је и сет приједлога закона чији је циљ увођење Фонда пензијско и инвалидског осигурања у систем трезорског пословања.

Да би се приходи по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање могли укључити у буџетска средства Републике, неопходно је претходно измијенити низ закона у дијелу којим се уређује припадност поједине врсте доприноса.

Такође, да би се пословање Фонда укључило у Трезор Републике Српске, неопходна су прилагођавања, односно измјене и Закона о Трезору у којем ће се регулисати припадност Фонда пензијског и инвалидског осигурања РС - трезору Републике.