latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:35 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Руска Дума против уласка Црне Горе у НАТО

Руска државна Дума усвојила је Изјаву којом се успротивила уласку Црне Горе у НАТО.

Дума упозорава да то може имати негативне тенденције у сфери туризма, инвестиција и економске сарадње Русије и Црне Горе.

Изјавом коју је припремио Комитет Државне Думе за међународне послове, Дума се обраћа посланицима Скупштине Црне Горе, парламентима чланица НАТО, и посланицима Парламентарне скупштине ОЕБС-а.

Посланици Думе позивају на уздржавање од ширења НАТО, које се може догодити ако Алијанса почетком децембра званично позове Црну Гору.

Увјеравајући да поштују суверено право сваке државе да осигура безбједност својих грађана, посланици наводе да "блоковски приступ, увлачење нових држава, посебно против воље њихових народа, у војне алијансе, представљају политички инструмент из доба хладног рата", преноси ТАС.

"Црногорске власти на сваки начин избегавају одржавање референдума о евроатлантским интеграцијама земље, бојећи се да чују глас народа. При том се значајне суме улажу у фанатичну пронатовску пропаганду и намештање резултата истраживања јавног мњења", оцењују руски посланици.

Наводи се да "тежња режима (премијера Црне Горе) Мила Ђукановића, који влада Црном Гором већ 25 година, да уђе у НАТО, противречи вољи већини народа те државе", а "вештачко гурање Црне Горе у НАТО је директно кршење права народа да сам одређује своју судбину, гажење сећања на невине жртве бомбардовања 1999."

Дума још изражава наду да ће при решавању питања уласка у НАТО, како у Подгорици, тако и у Бриселу, "преовладати здрав разум, тежња ка широкој сарадњи ван блокова и линија поделе ради просперитета и безбедности народа од Ванкувера до Владивостока".

Ђукановић је 11. септембра примио руског амбасадора Сергеја Грицаја који је тада, како је саопштила Влада Црне Горе, казао да "руководство Русије никада није доводило у питање право Црне Горе, као независне државе, за остваривање својих спољнополитичких приоритета, укључујући европске и евроатлантске аспирације"

"Избор Црне Горе је суверен избор који ће Русија поштовати", рекао је Грицај, према том саопштењу.

Ђукановић је 13. новембра поново примио Грицаја који је, како је саопштила црногорска влада, тада пренио "познату забринутост Москве због курса Црне Горе према скором ступању у НАТО, што може озбиљно утицати на погоршање руско-црногорских односа"