latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:13 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

МУП поднио извјештај против 21 лица за Балкан Инвестмент банку (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело је Специјалном тужилаштву Српске извјештај против 21 лица, која се сумњиче да су оштетили Балкан Инвестмент банку за више од 56 милиона марака.
Балкан инвестмент банка - Фото: илустрација
Балкан инвестмент банкаФото: илустрација

Терете се да су као чланови организоване криминалне групе, са бившим директором ове банке на челу, преко повезаних правних лица преузимали кредите да себи прибаве имовинску корист. 

Једанаест држављана Литваније и десет из БиХ, МУП Републике Српске сумњичи  да су као чланови Надзорних и Управних одбора банке злоупотријебили службени положај. Најзвучније име је Едвинас Навицкас, бивши директор и предсједник Управе Балкан Инвестмент банке. Сумња се да је у периоду од 2008. до 2013. у банци организовао криминалну групу од 21 лица, који су извршавали његове налоге свјесно кршећи закон како би прибавили имовинску корист.

"Чланови организоване групе су грубо кршили закон знајући да је кредитни ризичар дао негативно мишљење за додјелу кредита без идентификације и квалитетног обезбијеђивања средстава за отплату кредита", навео је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

И на тај начин омогућили су подизање кредита и стицање имовинске користи укупно 56.663.000 марака за пет привредних друштава. Банка је одобравала кредите предузећима сумњивог кредитног бонитета, основаних по налогу Навицкаса. Он је директно управљао фирмом "Балканика" Бањалука, која је заједно са предузећем "Кваско" оштетила банку за чак 31,8 милиона марака.

"Капитални пројекти" Брчко са 15,7 милиона КМ, "Инерга" Бихаћ са 15,7 милиона КМ и "Енско 165 лимитед УК" из Единбурга којем је одобрено 3,2 милиона КМ кредита'', навео је  начелник крим. полиције Радомир Домузин.

 Сумња се да су фирме основане да би куповале акције које су у власништву банке и повезаних лица. Балкан Инвестмент банку својевремено су пратили медијски написи да кроз њу пролазе сумњиви кредити и да су трансакцијама у иностранство изнесени милиони. Због тога је све више грађана и фирми повлачило своје депозите. Бивши директор, Навицкас, који је дириговао криминалном групом није доступан органима гоњења.

"Суд ће у складу са захтјевом Тужилаштва одредити притвор лицу и наложити МУП да распише за њим међународну потјерницу'', рекао је директор Полиције републике Српске Гојко Васић.

Због свих ових противзаконитих потеза, банка је била на знатном губитку. Кредити су пребацивани повезаним фирмама, иако кредитни ризичар није ни у једном случају дао позитивно мишљење.