latinica  ћирилица
20/11/2015 |  21:31 ⇒ 21:43 | Аутор: РТС

Ригорозне контроле избјеглица на Ђевђелији

Из Грчке и вечерас пристижу нове групе избјеглица на граници са Македонијом.
Избјеглице у Ђевђелији - Фото: Screenshot
Избјеглице у ЂевђелијиФото: Screenshot

Код Ђевђелије је формирана колона оних који покушавају да документима докажу да долазе из земаља у којима је рат. Прву ригорозну контролу од када је Македонија забранила улаз онима који нису из Сирије, Авганистана и Ирака, избјеглице имају у прихватном центру у Ђевђелији.

Екипа РТС-а је у прихватном центру затекла много дјеце и жена. Пружа им се прва помоћ, добијају храну и преусмјеравају на такси превоз или ванредне возове за Србију.

Из Црвеног крста Македоније кажу да је много промрзлих и болесних, оних који су у инвалидским колицима или на штакама, али да до сада нису имали обољелих од заразних болести.

Локалне власти забраниле су ауто-превозницима који нису из Ђевђелије да превозе мигранте до српско-македонске границе. Возачи пријете блокадом саобраћаја у граду.

Људи са друге стране жице налазе се на територији Грчке. Долазе из Пакистана и Бангладеша.

За разлику од претходних неколико мјесеци, сада на линији раздвајања документа провјеравају заједно македонска и грчка полиција.

Бројни новинари на граници чекају расплет ситуације, а међу њима су први пут у Ђевђелији и колеге из Пољске.

- Људи у Пољској о овоме скоро да не знају ништа. Желимо да покажемо кроз шта пролазе избјеглице - каже новинарка Паулина Соха Јакубовска.

На сјеверној граници Македоније, у кампу у Табановцима, неколико стотина избјеглица чека још једну детаљну провјеру.