latinica  ћирилица
21/11/2015 |  08:16 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Навршава се 20 година од Дејтона

На данашњи дан навршава се 20 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.
Потписивање Дејтоснког споразума - Фото: архив
Потписивање Дејтоснког споразумаФото: архив

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса као кључних докумената за проведбу и функционисање државе настале међународним уговором.

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Цвијановић: Српска опредијељена за изворни Дејтон

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска трајно опредијељена да промовише изворни Дејтонски споразум.

- Република Српска и даље сматра да ми треба да се вратимо изворном Дејтону, јер је дејтонска децентрализована структура сигурно оквир у којем сви можемо да се крећемо - рекла је Цвијановићева поводом 20 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Цвијановићева је истакла да се, када се посматра гдје се у контексту Дејтона налази цијела БиХ, онда може видјети да је различитим интервенцијама међународне заједнице, првенствено високих представника, дошло до одређених девијација и да је вршен страшан притисак на ту децентрализовану структуру да би се она централизовала.

Према њеним ријечима, такве егзибиције или експерименти који су вршени над БиХ никада нису донијели структуру која ће бити боља, ефикаснија, рационалнија и јефтинија.

- По правилу смо, кроз такве интервенције, добијали нагомилане институције на нивоу БиХ које су скупље, а многи и не знају шта су њихови задаци, али добијају плате - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да се све свело на јачање администрације на нивоу БиХ науштрб неких области које су важне за живот грађана, те навела примјер просвјете, здравства, инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, социјалне сфере, пензионере.

Цвијановићева је рекла да је прича о томе како је Дејтон у сукобу са неким будућим путевима апсолутна глупост зато што постоји неколико европских високо децентрализованих држава које су прошле цијели европски пут и нормално функционишу као чланице ЕУ.