latinica  ћирилица
21/11/2015 |  12:58 | Аутор: ФЕНА

Инцко: Није исправно кривити Дејтон за све проблеме у БиХ

"На 20. годишњицу Дејтонског мировног споразума не смијемо изгубити из вида колико је Мировни споразум био успјешан у успостављању мира у Босни и Херцеговини."
Валентин Инцко - Фото: nezavisne novine
Валентин ИнцкоФото: nezavisne novine

Како нас трагедија у Сирији и догађаји широм свијета стално подсјећају, мир се тешко успоставља и мир нема цијену, изјавио је високи представник Валентин Инцко у поводу 20. годишњице Дејтонског споразума.

Сматра да је посљедњих десет година било разочарење за многе грађане у Босни и Херцеговини, као и за међународну заједницу, а да су коментатори често истицали комплексности система власти створеног у Дејтону као примарни узрок стагнације БиХ. Ипак, увјерен је да ће у БиХ, како земља иде напријед путем интеграције са Европском унијом и НАТО савезом, у одређено вријеме доћи до потребе да се дејтонски устав мијења и систем учини функционалнијим. Међутим, то није нешто што ће бити наметнуто и да ће уставне промјене доћи када БиХ буде спремна, амандманском процедуром чиме нико неће бити угрожен, сматра Инцко.

- У међувремену, не вјерујем да је корисно или исправно кривити Дејтон за све проблеме у Босни и Херцеговини, или одмахнути рукама и рећи да систем не може функционирати без уставних промјена. То једноставно није случај. У ствари, првих десет година након Дејтона је доказало да раније незамисливе реформе могу постати стварност када се политички лидери усредсреде на постизање здравих компромиса у интересу стварања функционалног друштва у којем грађани могу реализирати свој потенцијал - казао је Инцко.

Инцко је подсјетио на повратак људи у своје домове захваљујући оквиру који је нудио Анекс 7 Мировног споразума, реформе које су побољшале живот грађана: стварање јединствене, стабилне бх. валуте, заједничке регистрацијске таблице, јединствене личне карте и савремени пасоши, савремени систем пореза на додату вриједност, саопштено је из ОХР-а.

Оснивање Оружаних снага Босне и Херцеговине прије десет година, сматра Инцко, можда је најјаснији примјер реформе која се сматрала незамисливом у Дејтону 1995. године, "али то је постало стварност када су ова земља и међународна заједница стале иза заједничке визије – визије евроатлантске интеграције".