latinica  ћирилица
21/11/2015 |  19:16 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Зашто су са странице "Анонимуса" нестали подаци о потенцијалним терористима у БиХ? (ВИДЕО)

Након што су јуче за нашу телевизију Анонимуси из Хрватске поручили да је објављивање 81 фотографије са подацима лица из БиХ, за која су тврдили да су терористи и да подржавају Исламску државу, само почетак у њиховој борби против џихадиста, данас на њиховој Фејсбук страници ни трага од ових података. Зашто су прво објавили, а затим обрисали имена лица из БиХ за која тврде да су терористи, хрватски хакери нам нису дали одговор. Министарство безбједности БиХ данас демантује да су објављени подаци дио њихове базе података.
Анонимуси - Фото: Screenshot
АнонимусиФото: Screenshot

Прво објавили, а затим избрисали са Фејсбука 81 фотографију са именима и презименим лица за која су тврдили да су повезана са тероризмом у БиХ и Исламском државом. Зашто- нису нам рекли. Ипак Анонимуси Хрватске са своје Фејсбук странице нису избрисали статус у којем кажу да су објављени подаци власништво Министрства безбједности БиХ:

"Подаци које објављујемо, су подаци Министарства безбједности БиХ. Преузети су са њихових рачунара. Зато су све спекулације о изворима података потпуно неосноване, јер све вријеме наводимо гдје се ова датабаза налази. Уосталом, ни у Министарству безбједности БиХ нису демантовали да таква датабаза постоји".

Данас ипак стиже деманти из Министрства безбједности БиХ: "Демантујемо да се ради о бази података Министарства безбједности БиХ. Наведени подаци ниси дио никакве базе информација МББиХ. Поготово се не ради о тајним или скривеним подацима."

Хрватски хакери јуче су рекли да су се на овај корак одлучили јер бх. службе ове податке скривају од јавности, полиције и институција у Европи. Оптужили су државне агенције да не раде ништа како би заштитили своје грађане од исламиста. Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач упознат је са радом ове хакерске групе .

- Анонимуси су нам познати већ од раније али не могу да дам неки коменатар пошто се ради о базама министарстава, а не би било примјерено да коментаришем на који начин они штите своје податке - каже Лукач.

Да ли су Анонимуси из безбједносних разлога обрисали ове податке, нисмо могли сазнати, јер нам на поруке нису одговарали. Јуче јесу - па су нам рекли да тренутно морају бити на опрезу, јер их покушавају лоцирати хакери ИСИЛ-а али и неке безбједносне агенције.