latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:22 ⇒ 22:30 | Аутор: СРНА

Радник ОБА изазвао експлозију у тунелу Салаковац

Златко Хумо запослен у Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ признао је да је бацио пиротехничко средство у тунелу Салаковац које је експлодирало испред возила у којем је био начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч, објавили су федерални медији.

Медији наводе да Златко, иначе син бившег министра у Влади Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) Есада Хуме, приликом бацања пиротехничког средства није знао да се у возилу иза њега налази генерал Јелеч.

Тужилаштво ХНК-а је након истражних радњи инцидент у тунелу Салаковац класификовало као кривично дјело изазивања опште опасности, те да није ријеч о тероризму. Хумо није задржан у притвору.

Заједно са Хумом у возилу су биле још двије особе иницијала П.А и М.А. Истрага о овом случају се наставља.

У тунелу Салаковац, недалеко од Мостара, у петак око 17.30 часова дошло је до детонације испред возила у којем је био начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч.

Није било повријеђених нити материјалне штете.

ХУМУ ТЕРЕТЕ ЗА ИЗАЗИВАЊЕ ОПШТЕ ОПАСНОСТИ

Експлозија која се догодила у тунелу Салаковац испред аутомобила команданта Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анте Јелеча, а коју је изазвао радник Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Златко Хумо /24/ из Мостара, оквалификована је као изазивање опште опасности, рекла је тужилац Херцеговачко-неретванског кантона Маја Чишић.

- Ријеч је о кривичном дјелу изазивање опште опасности и није било намјере да се нечији живот угрози. Није у питању тероризам - каже Чишићева.

Она наводи да је осумњичени Златко Хумо бацио пиротехничко средство из "опел астре" у покрету приликом изласка из тунела, али се експлозија десила у тунелу.

Чишићева додаје да још није утврђено о којем је пиротехничком средству ријеч, јер су вјештачења у току.

- Није било намјере да се угрози нечији живот, али је он угрозио живот генерала Јелеча. Изазивање опште опасности и елементи тог дјела управо указују да је угрожен живот људи и имовина - каже Чишићева.

Она је истакла да Тужилаштво поступа у складу са законом.

- Морам нагласити да Тужилаштво не штити никога, како неки медији желе приказати. Само радимо по закону - каже Чишићева, додајући да истрага у овом случају није окончана.