latinica  ћирилица
22/11/2015 |  12:54 | Аутор: СРНА

Промовисан 22. број "Историјских свесака"

У Андрићевом институту у Андрићграду данас је промовисан 22. број "Историјских свесака", који отвара шесто и седмо поглавље књиге "Повлачење Србије" /октобар-децембар 1915/, која је први пут објављена 1916. године, а чији је аутор Франзуца Луј Леополд Томсон.
Историјске свеске, бр. 22 - Фото: СРНА
Историјске свеске, бр. 22Фото: СРНА

Текст, који представља изузетан историјски извор за познавање прилика у Србији током здружене њемачко-бугарско-аустроугарске офанзиве 1915. године, превела је и приредила Александра Тадић.

Нови број "Историјских свесака" доноси и наставак текста из претходног 21. броја - "Ваљевска болница 1914/1915. године", аутора Велибора Видића, те извјештај са изложбе "Страдање и хуманизам - Ваљевска болница 1914-1915".

Изложба је у организацији Архива Србије и Историјског архива Ваљево отворена 30. октобра у Ваљеву, а чини је богат документарни и фото материјал о избјеглицама, злочинима окупатора над српским становништвом, љекарски извјештаји, статистички прегледи и извјештаји страних медицинских мисија. Поставку прати каталог на српском и енглеском језику.

"Историјске свеске" и у овом броју настављају са објављивањем текста под називом "Српско-аустроугарски односи 1874-1914. у извјештајима српског посланства у Бечу" /седми наставак/, који су приредили Мирослав Перишић, Светозар Рајак и Јелица Рељић. Документи су преузети из Архива Србије у Београду.

Нови број садржи и извјештај са јубиларног 60. Сајма књига у Београду. Част да отвори Сајам припала је прослављеном редитељу и писцу Емиру Кустурици који је у пригодној бесједи упозорио да "никада човјек није имао приступ оволикој гомили исписаних страница и никада није било мање писмених".

"Историјске свеске" биљеже и да је на 60. Сајму књига по први пут као излагач наступио Андрићев институт, представивши више издања из 2014. и 2015. године.

Најновији број "Историјских свесака" доноси и текст о резултатима састанка Међународног одбора Андрићевог института за обиљежавање 100 година од Првог свјетског рата и активностима Института планираним за наредну годину.