latinica  ћирилица
23/11/2015 |  11:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Иванов Туску: Ваша посјета је закашњела

Македонија је школски примјер за то како не треба третирати земље кандидате за чланство, рекао је македонски предсједник Ђорђе Иванов и затражио од Савјета ЕУ да размотри проширење не само као техничко питање.
Протести миграната на македонско-грчкој граници - Фото: AP
Протести миграната на македонско-грчкој границиФото: AP

Иванов је, пренео је портал Tajm.mk, Туску рекао да је његова посјета Скопљу закашњела пошто су грађани уморни од блокаде европских интеграција и неодлучности Савјета ЕУ, пренијели су македонски медији.

Македонски предсједник је, како се наводи, разлоге за наставак политичке кризе у Македонији пребацио на ЕУ, а по његовом мишљењу, једини начин да се ова криза превлада је да земља започне преговоре за чланство у ЕУ.

Иванов је, током јучерашњег сусрета са предсједником тог савјета Доналдом Туском у Скопљу критиковао ЕУ због односа према избјеглица јер, по њему Македонија трпи посљедице одређивања квота, због нерегистрације избјеглица у Грчкој и доношења једностраних одлука.

Подсјетио је да Македонија није добила средства за рјешавање кризе, иако су јој у неколико наврата обећана.

Туске је, пише портал, обећао помоћ, истичући о каквој помоћи се ради и затражио да Македоније да ријеши кризу са избјеглицама.

"Спремни смо да обезбиједимо много више када од вас добијемо процену ваших потреба. Разговараћу земљама чланицама о томе шта се још може учинити у том погледу како би се осигурало да наша подршка за вашој земљи и региону буде на истом нивоу као и изазови са којима се суочава. Ако смо озбиљни и желимо да задржимо Шенген, онда морамо да будемо озбиљни и да помогнемо земљама чланицама које су на првој линији као што је то случај са вама. Наш главни циљ је да се смањи талас избјеглица, а не само да олакшамо њихов транзит ", рекао је Туск.