latinica  ћирилица
23/11/2015 |  18:08 | Аутор: СРНА

Кривокапић позвао лидере политичких странака на дијалог

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић позвао је предсједнике политичких странака које имају посланике у парламенту на дијалог, чији су циљ општеприхватљива рјешења у функцији изградње повјерења и остваривања неспорности резултата сљедећих парламентарних избора.
Ранко Кривокапић (фото:www. nspm.rs) -
Ранко Кривокапић (фото:www. nspm.rs)

Он је предсједнике парламентарних политичких субјеката позивао на први састанак 1. децембра.

Кривокапић је, како се наводи у писму упућеном лидерима парламентарних странака, предложио да се у првој фази дијалога анализирају законске изборне регулативе и њихова потпуна примјена, као и разматрање других аспеката унапређења изборног процеса у свим областима које утичу на изградњу изборног повјерења.

Друга фаза односи се на разматрање правно-политичког модела који ће обезбиједити примјену договорених рјешења.

Према ријечима Кривокапића, ниво и начин даљег дијалога био би тема првог сусрета и писмом је само дата основна тематска подлога која ће се уобличити приједлозима предсједника партија.

"Послије обављених разговора са представницима цивилног сектора, слободан сам Вас обавијестити и о њиховој спремности да стручно допринесу овом парламентарном дијалогу, а тиме и додатном расту повјерења у његов резултат", поручио је Кривокапић.

Он је навео да се Црна Гора налази пред изазовом рјешавања политичке кризе која је доминантно условљена недостатком повјерења у могућност организовања поштених и слободних избора, као и неповјерења у институције које су надлежне да тај процес спроведу и обезбиједе.

"Без обзира на све политичке разлике међу политичким субјектима, вјерујем да ћемо се сви сагласити око дијагнозе тренутног политичког стања којег карактерише општа атмосфера неповјерења", сматра Кривокапић.

Према његовим ријечима, неповјерење пријети да угрози многа вриједна заједничка достигнућа парламентарне демократије у Црној Гори.

Он је на дијалог позвао предсједнике Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, Бошњачке странке Рафета Хусовића, Либералне партије Андрију Поповића, Социјалистичке народне партије Срђана Милића, Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића И Нове српске демократије Андрију Мандића.

Кривокапић је писмо упутио и потпредсједнику Социјалдемократске пратије Рашку Коњевићу, лидеру Покрета за промјене Небојши Медојевићу, предсједнику Демократске народне партије Милану Кнежевићу и предсједнику Радничке партије Јанку Вучинићу.

Позив је упућен и лидерима Демоса, Грађанског порета УРА, Демократској Црној Гори, "Форци", Албанској алтернативи и Хрватској грађанској иницијативи.