latinica  ћирилица
23/11/2015 |  19:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска: Пргомет формирао странку и подијелио "Мост"

Драго Пргомет, бивши представник Моста независних листа, странке која је на парламентарним изборима у Хрватској добила 19 заступничких мандата и пресудно утиче на формирање владе, Драго Пргомет је данас своје удружење Хрватска иницијатива за дијалог преименовао у политичку странку.
Драго Пргомет (Фото:  Hina) -
Драго Пргомет (Фото: Hina)

Пргомет, који је некада био члан ХДЗ-а, одвојио се од Моста независних листа, а њему су се прикључиле још двије Мостове заступнице - Ирена Петријевчанин Вуксановић и Гордана Русак.

Пргомет је након оснивачке скупштине новинарима рекао да ће нова странка ХРИД остати на платформи Моста.

Он, како је пренио загребачки портал index.hr , није био претјерано причљив и након те кратке изјаве одјурио је остављајући новинаре без одговора на припремљена питања.

Пргомет је јуче, након што није пуштен на састанак Моста, послао писмо заступницима у којем је између осталог искакао да је та странка остала закинута изборним резултатом и да се није знала носити са успјехом.

Он, наиме, сматра да су након изборне ноћи на површину изашли сви, како је навео, пропусти у кампањи, некохерентности програма и хетерогености њихове платформе.

Пошто је Пргомет напустио Мост са још двије заступнице тој странци је остало 16 мандата. Мост, иначе, интензивно, али још на експертском ниову, преговара и са СДП-ом Зорана Милановић и са ХДЗ-ом Томислава Карамарка о формирању нове владе.

Шеф Моста је синоћ изјавио да је став те странке и даље да Хрватска треба да добије заједничку владу од три најутицајније опције, па макар, како је рекао, она трајала само двије године.

Карамарко, међуитм, мисли да то није добра идеја, односно да је СДП странка која је урушила Хрватску и да стога не може бити у новој влади.