latinica  ћирилица
24/11/2015 |  08:46 ⇒ 09:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић посјетио Индустријски парк Суџоу и фабрику аутобуса

Премијер Србије Александар Вучић започео је данас тродневну посјету Кини обиласком Индустријског парка у граду Суџоу и посјети фабрици аутобуса Хајгер.
Александар Вучић на самиту у кинеском Суџоу - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић на самиту у кинеском СуџоуФото: ТАНЈУГ

Суџоу индустријски парк основан је 26. фебруара 1994. године, када су Кина и Сингапур потписали споразум о заједничком развоју ове административне регије.

Идеја за успостављање ове сарадње била је пренос позитивних искустава економског развоја Сингапура, прије свега кроз експертизу урбаног планирања и коришћења софтверских технологија.

Административни одбор индустријског парка Суџоу (СИПАЦ) био је главни кинески орган који регулише парк, укључујући сва административна питања као што су регулација ресурса, одобрења, дозволе, као и бизнис услуге и координација са сродним владиним одјељењима или агенцијама на различитим нивоима.

Такође, био је одговоран за одобравање инвестиционих пројеката, планирање и регулисање коришћења земљишта, развој изградње, токове саобраћаја, као и заштиту животне средине.

Читава регија обухвата укупну површину од 288 квадратних километара, од чега област кинеско-сингапурске сарадње покрива 80 квадартних километара са популацијом локалног становништва од 1,2 милиона, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијма.

Заједнички Савјет, предвођен кинеским потпредсједником Владе и замјеником предсједника Владе Сингапура, састаје се сваке године како би се утврдиле смјернице развоја индустријског парка.

Највећи инвеститори присутни у индустријском парку су: Филипс, Нокиа, Исола, Самсунг, Хитачи, Фуџицу, Дајмлер Крајслер, Ханивел, БП, ЗФ, Тотал, Даноне, Мицубиши, Царфуре, Бош, БАСФ, Џонсон и Џонсон.

Прилив страних директних инвестиција је достигао око 80 милијарди америчких долара. БДП се креће око 30 милијарди америчких долара на годишњем нивоу.

До 2012. у индустријски парк улагања је имало више од 86 компанија са листе "Фортуне 500". Најзаступљенији сектори су: електроника, механичко-електронска интеграција, фармација, хемикалије, прецизни инжењеринг и индустрија нових материјала.

Њемачка покрајина Баден-Виртемберг спровела је студију о могућим синергијама и потенцијалним пољима сарадње са Суџоу индустријским парком, са намером да се искористе огромни потенцијали за сарадњу.

Током поподнева премијер Вучић присуствоваће Четвртом самиту шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ), који се одржава у конгресном центру Таиху у кинеском граду Суџоу.