latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:36 | Аутор: СРНА

Ђокић: Тајни план опозиције се већ проводи

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да се "тајни план опозиције и међународних центара моћи за рушење власти у Републици Српској", који је објелоданио "Спутњик", може повезати са оним што се већ проводи у Српској, према Републици и посебно према предсједнику Републике Милораду Додика.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

"То је план који има за циљ да овај још један исјечак власти у БиХ који није под контролом центара моћи у Сарајеву и оних међународних ван Сарајева, покуша ставити под контролу, јер се очигледно Република Српска са својом политиком у овом тренутку не уклапа у сценарио за БиХ и цијели регион", нагласио је Ђокић.

Због тог циља се, истиче лидер СП-а, по сваку цијену настоје срушити кључни људи у Републици Српској, а посебно предсједник Републике, јер слабљењем предсједника Република, као најважније институције, лакше се стиже до тог циља.

"Међутим, остварење таквих циљева и реализација таквих планова може дубоко пореметити односе у БиХ и унутар Републике Српске, те произвести нестабилност и нанијети штету Српској од које се она послије тога тешко може опоравити", упозорио је Ђокић.

Он је истакао да иза таквог плана рушења власти не стоје добре намјере према Републици Српској, јер се све више говори о томе да треба вршити уставне промјене у БиХ, да је Дејтонски споразум, такав какав је, превазиђен.

"Сада фактично постоји Република Српска, која ту нешто смета. Смета и њена политика, а ту политику у овом часу персонализује предсједник Републике Српске који ужива повјерење грађана. Сада се настоји неким ванпарламентарним и недемократским методама, политичком тортуром и насиљем изазвати поремећај власти и обезбиједити ту промјену како би се могло рећи да је БиХ стављена под пуну политичку контролу неких центара моћи", нагласио је Ђокић.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је сваком допуштено да политички дјелује, да се бори на изборима и да онај ко освоји власт, исту води у име народа, све док има повјерење и подршку народа, те да се промјене дешавају онда кад се то повјерење изгуби.

Ђокић је рекао да све то потврђује и чињеница да су представници опозиције, након јучерашњег објављивања текста о тајном плану, поново напали предсједника Републике Милорада Додика, а не "Спутњик" који је те информације објавио.

Он је додао и да су информације које је објавио "Спутњик" властима у Републици Српској дјелимично познате али да нису јавно саопштаване, како тај потез не би био погрешно протумачен, у смислу "да се неко од нечега брани".

"Спутњик" је јуче објавио да је имао увид у тајни план дјеловања опозиције Републике Српске, договорен са одређеним међународним центрима, с циљем рушења актуелне власти у Српској, предвођене предсједником Милорадом Додиком.

План би спровеле чланице опозиционог такозваног Савеза за промјене - СДС, ПДП, НДП, који чине власт у заједничким органима БиХ са још неким мањим партијама, појединим медијима и невладиним организацијама, навео је "Спутњик".