latinica  ћирилица
24/11/2015 |  11:53 | Аутор: СРНА

Чавић: Само политичка квалификација може оспорити закон

Предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић изјавио је да одлука Уставног суда БиХ о захтјеву за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске мора бити у корист Српске, уколико у овај процес не буде инфилтрирана политика.
Драган Чавић - Фото: СРНА
Драган ЧавићФото: СРНА

"Нема основа за тврдње да је 9. јануар - Дан Републике Српске неприхватљив по било ком основи, јер је 2007. године Закон о празницима Републике Српске усаглашен са одлуком Уставног суда БиХ", рекао је Чавић, који је члан делегације Народне скупштине Републике Српске која је учествовала у јавној расправи пред Уставним судом БиХ поводом захтјева бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.

Он је нагласио да само политичка квалификација дијела судија Уставног суда БиХ може оспорити Закон о празницима Републике Српске.

"Један сам од оних који су гласали за Декларацију у Народној скупштини Републике Српске која се односи на наведени захтјев. Неприхватљиво је било какво размишљање о укидању Дана Републике Српске, што морају знати сви у БиХ", истакао је Чавић.

Уставни суд БиХ на пленарној сједници 26. и 27. новембра разматраће захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске.