latinica  ћирилица
24/11/2015 |  12:49 | Аутор: Б92

Венгер: Правила УЕФА практично дозвољавају допинг

Менаџер Арсенала Арсен Венгер критиковао је прописе УЕФА у вези са допингом, рекавши да тренутна правила 'практично толеришу недозвољене супстанце".
Допинг контрола - Фото: илустрација
Допинг контролаФото: илустрација

Менаџер Арсенала Арсен Венгер критиковао је прописе УЕФА у вези са допингом, рекавши да тренутна правила 'практично толеришу недозвољене супстанце".

Француз се надовезао на причу пошто је играч загребачког Динама Аријан Адеми, који је био у тиму 'Модрих' у побиједи над 'Тобџијама' у Лиги шампиона (2:1), суспендован на четири године јер је пао на допинг тесту.

"Лично се не слажем са тим правилом и могу вам рећи да ме је одлука изненадила. Не можете да кажете да су имали допингованог играча, а резултат остаје. Али, правило је такво и ми га прихватамо. Морамо да гледамо себе и бавимо се нашим наступима.

Тим из Лондона мора да савлада управо хрватског представника на Емирејсту, с којим дијели посљедње мјесто у групи са три бода, како би задржао какве-такве шансе да се домогне елиминационе фазе.

Венгер све чешће говори о допингу у фудбалу, а у разговору са британским медијима открио је да је чак десет контолора УЕФА за допинг било присутно у Арсеналовом тренинг центру прошлог петка.

"УЕФА правила за допинг и његове посљедице на тим су стрикно повезане са чланом 11 Свјетске агенције за борбу против допинга (WАДА), а он гласи - 'Ако је више од једног члана тима допинговано то се сматра кршењем анти-допинг правила, а тај тим биће подвргнут комплетној анализи. Ако се испостави да су двојица или више појединаца допинговани, тим може бити дисквалификован, али и сносити даље дисциплинске казне", наводи се у индиректном одговору УЕФА Венгеру.

Тренер Динама Зоран Мамић, који је суспензију репрезентативца Македоније назвао 'иживљавањем на малим срединама', убрзо је одговорио колеги.

"Господин Венгер може да мисли и прича шта год он жели, али други људи су ти који доносе одлуке, а тако ће бити и у будућности", рекао је Мамић.

Двадесетчетворогодишњи Адеми жалиће се на четворогодишњу суспензију.