latinica  ћирилица
24/11/2015 |  13:48 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Додик смета онима којима смета јака Русија на Балкану

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да нема сумње да већ траје "вишеслојна акција" против предсједника Републике Српске Милорада Додика, у коју је укључена опозиција, те да ће она бити интензивирана сваки пут када западни фактори сматрају да им смета постојање снажне, геополитички позициониране Српске, која је природни партнер Русије.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је оцијенио да ће акција против Додика и политичког врха Републике Српске бити интензивирана у контексту геополитичких карата и тога колико јача присуство Русије на Балкану и у окружењу.

"Они који су против тога покушаће да униште свакога ко је потенцијални руски савезник, а већ је сада руски пријатељ", рекао је Анђелковић Срни поводом навода "Спутњика" да постоји тајни план за рушење предсједника Српске.

Према његовим ријечима, у тој стратегији продуковања "наранџастих револуција" и разних афера с циљем урушавања Српске свакако удио има и дио опозиције и невладиног сектора у Српској.

"Не треба сводити цијелу опозицију на то. Природно је да опозиција тежи да дође на власт и да критикује власт, али међу опозиционим лидерима налазе се и они који су спремни да помешају лончиће и, уместо да делују само против власти да би они дошли на власт, спремни су да руше државу и помогну онима чији је циљ урушавање Републике Српске", упозорио је Анђелковић.

Он је навео да је пракса да увијек када се приближи годишњица Дејтона неки кругови на Западу и у Сарајеву интензивирају напоре да ослабе Републику Српску и сруше тамошњу власт која успијева да нађе начин да је одбрани.

"Сада је на удару Додик и његово окружење. Несумњиво је да се против њих ради годинама јер је Додик показао да је чврст орах. Као неко ко балансира, али опет као неко ко чврсто брани Републику Српску", рекао је Анђелковић.

Он је навео да је несумњиво да је званична Бањалука свјесна шта се спрема, а тога је свјесна и Српска православна црква која покушава да створи осјећај националне солидарности када је ријеч о одбрани Републике Српске.

"Можемо се делити око свега, али не и око опстанка Српске, нити смемо радити тако да због тренутне борбе за власт урушавамо стубове на којима нам дугорочно почива држава. Мислим да и Његова светост патријарх српски Иринеј делује у том правцу да би се смириле српске политичке страсти и не би ни на који начин пројектовало слабљење Српске", закључио је Анђелковић.