latinica  ћирилица
24/11/2015 |  14:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Патријарх Иринеј позвао бивше становнике КиМ да се врате

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је данас све бивше становнике Косова и Метохије да се врате својим домовима у тој покрајини.
Манастир Високи Дечани - Фото: ТАНЈУГ
Манастир Високи ДечаниФото: ТАНЈУГ

"Знамо да живе у тешким приликама и околностима, господ ће им дати снагу да издрже, а позивам све бивше становнике Косова и Метохије да се врате својим домовима, својим храмовима, гробљима и да чувају и сачувају оно што су примили од својих предака", поручио је патријарх Иринеј.

Патријарх је после свете архијерејске литургије, поводом ктиторске славе манастира Високи Дечани, истакао да је "свака порука слаба у односу на поруку те светиње и светог краља Стефана Дечанског".

Обиљежавању ктиторске славе Светог Стефана Дечанског у манастиру Високи Дечани присуствовали су директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, замјеник косовског премијера Бранимир Стојановић, министар за повратак и заједнице у косовској Влади Далибор Јевтић.

Ктиторској слави присусвовлаи су и предсједник Српске листе Славко Симић, замјеник косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић, представници Кфора и други.

Светој литургији, поред бројног монаштва, присуствовало је и више стотина вјерника из централне Србије, са Косова и Метохије, као и расељени Срби из Ђаковице.

Свету архијерејску литургију служио је патријарх Иринеј уз саслужење епископа рашко-призренског Теодосија, епископа тимочког Илариона, епископа захумско - херцеговачког Григорија, епископа франкфуртског и свенемачког Сергија и свештенства СПЦ.

Манастир Високи Дечани, један од четири уписаних у Унескову листу светске баштине, задужбина је краља Стефана трећег Дечанског и у манастиру почивају његове мошти.

Градња Високих Дечана завршена је 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године.