latinica  ћирилица
24/11/2015 |  14:31 ⇒ 23:04 | Аутор: СРНА

Додик: Ујединити се у борби против тероризма (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Београду да је свијет данас на раскрсници и да се треба ујединити у настојању да се супротстави тероризму као пријетњи.
Београд - Међународна конференција "Јалта - Постдам - Хелсинки - Београд: у потрази за безбједним свјетским поретком" - Фото: ТАНЈУГ
Београд - Међународна конференција "Јалта - Постдам - Хелсинки - Београд: у потрази за безбједним свјетским поретком"Фото: ТАНЈУГ

 Додик је рекао да се то поготово односи на Европу која је рањива због бројности држава и народа, и која показује перманентну неспособност да пружи квалитетне одговоре на изазове, почевши од кризе евра и кризе у Грчкој, па до мигрантске.

"Дошло је вријеме да се говори о уједињеној Европи, од Атлантика до Урала, као што је била визија француског државника Шарла Де Гола. Европа то може ако побиједи саму себе, свој цинизам и неспособност, а не угрожавајући своје савезништво", рекао је Додик на научној конференцији "Јалта - Потсдам - Хелсинки - Београд: у трагању за безбједним свјетским поретком".

Предсједник Српске подсјетио је на изјаве Ангеле Меркел, Дејвида Камерона и Николе Саркозија од прије неколико година да је мултикултурализам мртав, али је оцијенио да се ствари тада нису називале правим именом.

Додик је рекао да свијет још није завршио поглавље прошлости из 20. вијека, два свјетска рата и идеолошких сукоба који су и данас најзначајнија одредница међународних односа, а економска криза доприноси нестабилности.

Он је рекао да је то подлога за бујање свакаквих екстремизама и искључивости који су неразумни, те оцијенио да је свијет постао једно мјесто због развоја комуникација и интернета, а ниједна земља не може бити искључена из збивања.

"Не постоји оаза мира и среће у свијету", рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да било коју битку против исламског радикализма није могуће добити без активног учешћа муслиманске заједнице, прије свега у спречавању регрутације исламских бораца.

Додик је рекао да би за почетак било важно да у БиХ бошњачки политичари буду веома јасни у осуди сваког терористичког дјеловања, а поготово напада.

Он је истакао да је оружје терориста страх, а данас се тај страх шири Европом и постаје баук.

Додик је подсјетио на информације да БиХ и Косово имају највише исламских бораца у Сирији и да се преко БиХ финансира "Исламска држава", као и да у БиХ има регистровних 3.400 "спавача".

Предсједник Републике Српске рекао је да БиХ као пета на свијету од земаља по броју људи који су отишли да ратују у Сирију, представља безбједносну пријетњу за Републику Српску.

Он је додао да је познато да је само ове године директно на ратиште у Сирију отишло 95-96 људи из БиХ, а да је вјероватно више оних који су отишли, а за које се не зна. Додик је истакао да у БиХ проблем преставља то што се један број њих враћа.

 

Додик је указао на то да су они наводно под пратњом одређених структура, али да су у БиХ те структуре веома лабилне и политички мотивисане.

"Нисте могли да чујете приликом свих терористичких напада у БиХ да су политичари код Бошњака први изашли и квалификовали то као тероризам. Правдали су то неким тривијалним разлозима, али никада нису рекли да су терористи, иако је у суштини све оно што су чинили био тероризам", рекао је Додик.

Он је указао да Република Српска има озбиљан проблем са тиме, али да је дуже од 20 година била на негативној страни свјетских извјештаја о овим процесима.

"Ми не ликујемо, али смо забринути због тога. Треба, међутим, примијетити да је 4.500 муџахедина - светих ратника ислама ушло у БиХ у току рата преко Хрватске, а да би дошли до Хрватске морали су да пређу преко неке западне земље", рекао је Додик.

Он је указао на то да Република Српска није изолована јединица, да је интегрални дио читавог региона и свјетске заједнице и да проблеми у вези са економијом, тероризмом и новим односима у свијету у погледу односа свјетских сила, имају утицај и на Републику Српску.

"Видимо да то данас није само прича о сукобу великих војски него да имамо сасвим нови безбједносни изазов, а то је тероризам који је у овом савременом тренутку мотивисан искључиво радикалним вјерским учењима прије свега исламским", рекао је Додик.

Он је истакао да учење Ал Каиде и Исламске државе није питање војске него мишљења.

"У том погледу морамо у Републици Српској морамо а водимо рачуна и видимо куда се то развија, да сарађујемо са муслиманима, Бошњацима и свим људима који имају реалан страх од тог новог, увезеног начина мишљења од стране муслимана у БиХ и да покушамо да парирамо како би обезбједили стабилност у БиХ, Републици Српскоји и на глобалном плану", рекао је Додик.

Он је навео да је Алија Изетбеговић био покровитељ радикалног ислама у БиХ и да је под покровитељством Запада током рата у БиХ преко западне Европе и Хрватске у БиХ ушло више до 4.500 ратника ислама, који су стали под команду
Изетбеговића и вршили стравичне злочине у оквиру јединице "Ел муџахид".

Додик је рекао да је та ратна структура и данас на власти, са Бакиром Изетбеговићем на челу, сином Алије Изетбеговића те подсјетио на именовање Османа Мухамедагића Осмице, главног безбједњака Алије Изетбеговића за шефа Обавјештајне службе БиХ.

"То нама не улијева никакво повјерење да ће се та структура борити против тероризма", рекао је Додик, подсјећајући на низ терористичких напада у БиХ од Мостара, преко Зворника, до Сарајева.

Наводећи да се исламски тероризам не смије поистовјећивати са огромном већином муслимана, Додик је рекао да се тероризам не спречава изражавањем жаљења породицама жртава нити вербалним осудама.

Додик се осврнуо и на кршења међународног права, наводећи да за неке међународно право постоји да би се кршило, што се дешава у БиХ, гдје неке западне земље дају подршку високом представнику да масовно крши Дејтонски споразум, стварајући у БиХ неодрживу ситуацију.

"Свједоци смо кршења права и неправног насиља, које се проводи кроз патронат међународне заједнице, прије свега западних земаља и Турске", рекао је Додик, додајући да су присутна настојања да се та кршења међународног права легализују.

Предсједник Српске је рекао да, нажалост, у подијељеним друштвима као што је БиХ или данашњи свијет, као да није могуће постићи сагласност о заједничким ефикансим мјерама сузбијања тероризма, што знаи да се поред изгубљених битака са исламским терористима унапријед губи и рат.

Он је рекао да је зато чудно што неке земље као главу опасност виде Русију, а не "Исламску државу" и оцијенио да ће се свијет наћи на незаустављивој низбрдици, ако свако буде водио своје битке против тероризма.

Према његовим ријечима, међународно право не може бити замијењено правом јачег, те да се рушење власти, разбијање других држава, разне револуције, враћају као бумеранг.

"Зато свијет данас више него икад мора да стане и окрене се ка миру и стабилности и да своје тежње и циљеве усмјери ка томе", рекао је Додик.

Подсјетивши на дјеловање исламских ратника у јединици "Ел муџахид", која је дјеловала под покровитељством Алије Изетбеговића, Додик је рекао да је та јединица чинила најмонструозније злочине, одсијецањем главе заробљеним Србима.

Он је подсјетио да је Алија Изетбеговић вршио смотру и обилазио ту јединицу, а да је његов генерал Расим Делић, приликом испраћаја тих исламских ратика, рекао да они иду само привремено из БиХ.

"Исламисти су врло брзо схватили да је БиХ за њиове циљеве идеална земља", рекао је Додик и подсјетио и на боравак Осаме бин Ладена у БиХ, гдје је провјеравао могућност куповине неких фирми и банака за финансирање џихада и стварање основе за борбу против САД.

Додик је навео да је то био дио ширег плана за обнављање исламског калифата од Марока до Филипина и оцијенио да оно што се догодило у БиХ није био само рат муслимана, Срба и Хрвата, него и рат између ислама и хришћанства.

Он је навео да се пред носевима америчких, британских и других обавјештајних служби одигравао тренинг за напад на САД, 11. септембра, лондонски метро, шпански воз, а сада и за "Исламску државу".

Додик је рекао да је и тада, као и сада, било врло политички наивно то што је Запад нудио подршку исламском фактору у БиХ као компензацију за своје дјеловање на Блиском истоку.

Он је новинарима изјавио да је Република Српска упозоравала много раније да у БиХ постоје центри у којима се обучавају исламисти, као што је Маоча и друга мјеста.

"Као што је владала незаинтересованост глобалне медијске, па чак и политичке заједнице онда када су свети ратници ислама сјекли Србима главе, на начин како то раде сада на Блиском истоку, то онда нико није примјећивао. То није била вијест, а наравно, постала је вијест када су то почели да буду грађани западних земаља", истакао је Додик.