latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Србија ће заштитити своје интересе

Први потпредсједник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да ће се питањем да ли Европска унија подржава затварање граница или слободан проток миграната Србија и Македонија бавити саме, уколико све друге земље затворе границе.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је нагласио да ће Србија заштитити своје интересе и имати цивилизован однос према мигрантима, али да не смије да дозволи да се претвори у "сабирни центар" за мигранте који више неће моћи да иду ка Западној Европи.

Дачић је то рекао у Берлину, на годишњој конференцији министара иностраних послова Југоисточне Европе, коју организује "Аспен институт Њемачка".

- Када је ријеч о мигрантској кризи, ЕУ ни данас није изашла са заједничким ставом у вези понашања земаља када је ријеч о границама - рекао је Дачић.

Напоменувши да се на конференцији, између осталог, расправљало и о европским интеграцијама, Дачић је рекао да је било и жустрих полемика и да је морао да реагује на излагање Хашима Тачија и Дитмира Бушатија који су, како је нагласио, "напали Србију јер су рекли да је вођена 'агресивна' кампања против пријема самопроглашеног Косова у Унеско".

- Реаговао сам због тога што сматрам да би Косово прво требало да одлучи да ли уопште жели да примјењује Бриселски споразум и договоре које смо тамо постигли, јер суспензија Бриселског споразума не постоји као могућност - рекао је Дачић.

Он је оцијенио да је то изврдавање обавеза договорених у присуству међународне заједнице и управо оно што дестабилизује стање у региону.

Са друге стране, указао је Дачић, Србија је јасно одговорила да није водила никакву агресивну кампању већ је само указивала на противправну ситуацију, а то је да Косово без договора са Србијом жели да постане члан разних међународних организација и да самим тим уђе у систем УН, иако није признато од стране УН.

- Указивали смо и на то да однос Косова према културној и вјерској баштини послије низа уништених цркава и манастира свакако не може бити добра препорука за чланство Косова у једној таквој међународној организацији која треба да чува културну свјетску баштину - рекао је Дачић.

Шеф допломатије је закључио да Србија инсистира на отварању првих преговарачких поглавља до краја ове године.