latinica  ћирилица
24/11/2015 |  15:59 | Аутор: СРНА

Савез синдика Српске: Радна верзија закона о раду не иде у корист радника

Савез синдиката Републике Српске сматра да радна верзија закона о раду иде у корист послодаваца, а не у корист радника.
Дом синдиката Републике Српске - Фото: архив
Дом синдиката Републике СрпскеФото: архив

Из Савеза је саопштено да су примили радни текст закона и позив министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске на консултације и разговоре из чега је, како наводе, "логично закључити да социјални партнери неће моћи да значајније утичу на понуђени текст закона".

 "Због тога, за сва лоша рјешења, која се већ назиру у понуђеном тексту, одговорност пред радницима Републике Српске сносиће министар рада и борачко- инвалидске заштите Миленко Савановић и Влада Републике Српске", поручили су из Савеза синдиката.

У Савезу сматрају да је недопустива најава могућности да се закон донесе по хитној процедури, с обзиром на то да је ријеч о системском закону од којег зависи судбина радника и свих грађана у Републици Српској.

"На данашњој конференцији за новинаре министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске је потврдио да се могло ићи и са измјенама и допунама постојећег Закона о раду какав је и био приједлог Савеза синдиката Републике Српске, али су то избјегли из њима знаних разлога и неких небитних пословничких процедура", наведено је у саопштењу.

Из синдиката поручују да се израдом радне верзије новог закона о раду потврдило оно на шта Савез синдиката непрекидно, аргументовано упозорава, а то је да Влада Републике Српске иде на "амнестирање оних који годинама крше права радника, пензионера, оних који чекају посао, као и оних који примају социјалну накнаду, не исплаћују плате, не уплаћују доприносе и богате се на рачун државе и радника".

"Без обзира на противљење Савеза синдиката и обећање Владе и политичких партија, датих пред лицем јавности и Савезу синдиката лично, а прије општих избора, да се Закон о раду неће доносити без знања и сагласности Савеза синдиката, Влада је одлучила да сама у тајности изради ново законско рјешење", додаје се у саопштењу.