latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Спсразуми одраз истрајности

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да споразуми које Србија склапа нису одраз слабости већ истрајности да опстане на КиМ са својим народом и црквом.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је у манастиру Високи Дечани, гдје је присуствовао обиљежавању храмовне славе Свети Стефан Дечански, рекао да само пруженом руком, хришћанском љубављу, одлучношћу и истрајношћу српски народ може да се бори против неправди које му се наносе.

Он је истакао да Албанци на КиМ, као и Срби, треба да буду свјесни да имају будућност само једни уз друге и једни са другима, и да треба да подржавају оне политичаре и политичке елите које не воде у правцу сукоба, већ нормалне комуникације и нормалних односа.

- Нећете наћи никога међу нама ко ће први да баци камен, али нећете наћи никога међу нама ко ће ћутати и трпити неправду и дозволити да се гази оно што је дата ријеч и оно што је договорено. Споразуми које правимо нису одраз наше слабости већ истрајности и постојане снаге, не само овог народа на КиМ, већ и ријешености цијеле Србије да она овдје опстане заједно са својим народом и са својом црквом - подвукао је Ђурић.

- Желимо да живимо у нормалним, људским и пријатељским односима са нашим комшијама Албанцима и што прије они то тако и прихвате, то ће мање штете по све овдје бити - рекао је он.

Ђурић је изразио увјерење да ће српски народ заједно са државом и црквом опстати на КиМ, као што су опстале и српске светиње.

- Свети Стефан Дечански, који нас данас овде окупља, позива цијелу Србију да се уједини око заштите наших светиња - рекао је Ђурић.

- Прва битка извојевана је њиховим физичким опстанком, другу битку водимо покушавајући да спречимо да се идентитет ових светиња вјештачки преобликује, преотме и промијени и на том путу треба да наставимо да радимо посвећено и сложно - казао је директор Канцеларија за КиМ.

Ђурић је напоменуо да српски народ живи у изузетно тешком времену на КиМ и у коме "једино може побиједити врлином, преданијим радом, већом слогом, јединством и промишљеним дјеловањем".

“Долазак у ове светиње у оволиком броју говори да у нама постоји жеља, здрав инстинкт за самоодржањем и свест да је и у овим тешким временима неопходно да сачувамо семе које, када дође време праве слободе овде на КиМ, треба да изникне у један лепи српски цвет, а то је за нас Србе на КиМ божур", рекао је Ђурић.

"Ово тешко време на КиМ треба да преживимо, треба да сачувамо здраво семе нашег народа, треба да опстанемо, а сигуран сам да, као што су ове светиње на КиМ опстале, тако ће И српски народ заједно са државом И црквом овде постојати И у деценијама И у вековима који су пред нама", подвукао је он.

Борба за заштиту наших светиња на КиМ није окончана, рекао је Ђурић, напомињући да чак и да исход у борби против пријема Косова у УНЕСЦО није био повољан, "ништа нам не даје за право да икада будемо малодушни и да дижемо руке од ових светиња, јер тиме бисмо дигли руке сами од себе".

"Ми Срби то никада нећемо урадити", рекао јеЂурић у манастиру Високи Дечани.