latinica  ћирилица
24/11/2015 |  16:51 | Аутор: СРНА

Македонија: Штрајком глађу настављен протест економских миграната

Економски мигранти, који су себи зашили уста, започели су штрајк глађу на јужној македонској граници, изражавајући тиме протест што су спријечени да наставе пут ка земљама ЕУ.
Протести миграната у Македонији - Фото: AP
Протести миграната у МакедонијиФото: AP

Представници хуманитарних организација упозоравају да се њихово здравствено стање погоршава.

Осим миграната који већ три дана леже на прузи Скопље - Атина, револт су данас у међуграничном подручју између Грчке и Македоније исказали и мигранти из Бангладеша, Ирана, Марока и Судана, који су протестовали јер им није дозвољено да наставе пут ка земљама ЕУ.

Дуж македонско-грчке границе распоређене су јаке полицијске и војне снаге.

Истовремено, у прихватном центру у Ђевђелији драстично је смањен број избјеглица са ратних подручја којима се дозвољава улазак у Македонију.

У транзитни центар данас је стигло 908 избјеглица из Сирије, Ирака и Авганистана, који су аутобусима одмах упућени ка центру у Табановцима на граници са Србијом.

Са грчких острва данас нису пребациване избјеглице ка Атини и Солуну, што указује на то да се ситуација постепено нормализује, али без обзира на то, македонске власти проширују прихватни центар у Ђевђелији.

Прилив избјеглица и миграната на грчко-македонској граници изазвао је велико интересовање свјетске јавности.

Према подацима македонског Центра за управљање кризама, до сада је издато више од 70 акредитација иностраним дописницима и фото-репортерима.

Из македонског МУП-а саопштено је да је од 19. јуна до сада кроз Македонију прошло 278.120 миграната, који су регистровани у полицији, док је азил затражило 76 лица.