latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:36 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Радна верзија новог Закона о раду пред социјалним партнерима (ВИДЕО)

Радна верзија Закона о раду коју је, као полазни документ за преговоре са социјалним партнерима, предложила Влада Републике Српске данас је упућена преговарачима.
Закон о раду - Фото: РТРС
Закон о радуФото: РТРС

Социјални партенери до понедјељка, 30.новебра, имају рок да се изјасне о понуђеном документу. Из ресорног министарства нису жељели да коментаришу конкретне одредбе.

За разлику од садашњег закона, између осталог, новост је да су колективни уговори ограничени, промијењен минималан број дана за годишњи одмор. Такође, наведен је низ разлога за кажњавање радника, али и послодавца. Оно око чега су се, чини се, у преговорима социјалних партнера највише ломила копља јесте тзв.минули рад. Радна верзија није дала конкретна рјешења, већ је понудила више могућности, а до коначне верзије, требало би да се усагласе социјални партнери.

Остају и рад на одређено и неодређено вријеме, породиљско боловање, па и минули рад, али промјена има. Примјера ради, важење колективног уговора ограничено је на три године. Умјесто досадашњих 18, број минималних радних дана годишњег одмора је повећан. Али тај број неће бити повећаван за један дан, као досада, сваке треће године.

У свакој календарској години радник има право на годишњи одмор у трајању од најмање четири седмице, односно најмање 20 радних дана. Годишњи одмор увећава се за један дан сваке четврте године радног стажа радника.

Плата се увећава 0,4 одсто за сваку пуну годину рада оствареног у радном односу код послодавца. Рачуна се и вријеме код послодавца претходника као и код лица повезаних с послодавцем.

У једној верзији наведено је само да радник у складу са општим актом и уговором о раду има право на увећање плате по основу радног стажа. Послодавци се још не изјашњавају о радној верзији, али су против, како кажу, насљеђа социјализма-минулог рада.

Из Савеза синдиката данас само саопштење. Наводе да нису консултовани у доношењу радне верзије и тврде да, како кажу, све лоше у новом закону иде на душу ресорног министарства:"Израдом радне верзије новог закона о раду, потврдило се оно на шта Савез синдиката непрекидно, аргументовано упозорава, а то је, да Влада Републике Српске иде на амнестирање оних који годинама крше права радника и богате се на рачун државе и радника. Једноставно речено, радна верзија закона о раду иде у корист послодаваца, а не радника."

Како је још наведено у радној верзији закона, уводена је и новчана казна за раднике који не поштују радну дисциплину- 20 одсто од плате.

Новчане казне чекају и послодавце који крше радничка права. Од 3.000 до 12. 000 марака. У ресорном министарству надају се да ће овај закон ићи у НС у редовну процедуру.