latinica  ћирилица
24/11/2015 |  18:58 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Скупштина града Бањалука усвојила Нацрт буџета за 2016. годину

Скупштина града Бањалука усвојила је Нацрт буџета за 2016. годину. Пројектовани буџетски оквир је 128.270.000 марака, што је у односу на ребаланс буџета за ову годину више за осам одсто.
Буџет Бањалука - Фото: РТРС
Буџет БањалукаФото: РТРС

Буџет је подржало 19 одборника, док их је пет било уздржано. Планирани буџет за опозицију је нереалан, а за одборнике владајуће коалиције, креиран у складу са интересима грађана. 

Плус 8 % у односу на овогодишњи ребалансирани буџет. У наредној години, само по основу пореских и непореских прихода у градску касу требало би да се слије 113 милиона марака.

На расходовној страни више средстава намијењено је за пољопривреду и социјална давања. Најављена су већа улагања него у овој години, а посебан акценат је на привредном развоју.

Привреда је једини гарант реализације планираног буџета, који је за опозицију изборни и заснован искључиво на прогнозама.

И грађани ће имати прилику да до 4. децембра кажу шта су то њихови приоритети. Које ће сугестије и примједбе након јавне расправе наћи своје мјесто у буџету, требало би да буде познато половином сљедећег мјесеца – када се приједлог нађе пред одборницима.