latinica  ћирилица
24/11/2015 |  21:24 | Аутор: СРНА

Хаг: Дозвољена жалба на одлуку о тромјесечној обустави поступка против Хаџића

Хашки трибунал дозволио је Тужилаштву да уложи жалбу на одлуку Претресног вијећа којом се налаже тромјесечна обуставу поступка у предмету Горана Хаџића, бившег предсједника владе САО Славонија, Барања и западни Срем.
Горан Хаџић - Фото: REUTERS
Горан ХаџићФото: REUTERS

Из Тужилаштва је раније саопштено да суђење треба наставити без обзира на Хаџићево присуство. Хаџић је пуштен на привремену слободу из хуманитарних разлога, након што је утврђено да болује од тумора мозга.

- Одлука Вијећа да обустави суђење Хаџићу на три мјесеца, само формализује већ постојеће стање, утиче на правичност и експедитивност поступка и доводи у питање да ли ће се суђење уопште окончати - саопштило је раније тужилаштво у поднеску којим од Жалбеног вијећа тражило дозволу за жалбу.

У образложењу Вијећа наводи се да је ово заиста питање које ће да утиче на "правичност и експедитивност поступка" или исход суђења, посебно имајући у виду природу болести Хаџића.

- Брзо дјеловање Жалбеног вијећа у овом случају могло би да материјално убрза поступак - наводи се у образложењу које је потписао предсједавајући судија Ги Делвоа.