latinica  ћирилица
25/11/2015 |  06:49 ⇒ 09:58 | Аутор: Агенције

Москва: Руски авион није био у турском ваздушном простору (ВИДЕО)

Руски Генералштаб је саопштио да је један од пилота који је управљао руским војним авионом који су Турци оборили, убијен док се спуштао падобраном.

Одговорност за убиство пилота преузели су сиријски побуњеници.

Портпарол Генералштаба руске војске Сергеј Рудској рекао је да подаци с руских радара показују да су турски војни авиони нарушили сиријски ваздушни простор током обарања руског авиона. Побуњеници су након пада авиона оборили и руски спасилачки хеликоптер. Погинуо је пилот.

Од сада, све бомбардере током операција у Сирији пратиће авиони ловци.

На интернету се појавило писмо које је Турска послала званичницима Уједињених нација поводом обарања руског авиона, а у којем се наводи да је руски СУ-24 био у ваздушном простору Турске 17 секунда прије него што су га оборили.

У документу се наводи да су турски ловци пресрели два авиона, које су упозорили да се удаље што прије. Руско Министарство одбране објавило је снимак који потврђује да руски авион ни у једном тренутку није напустио сиријски ваздушни простор.

Министарство је саопштило да ће појачати операције у Сирији и прекинути војну сарадњу и контакт с Турском након обарања авиона јавља Би-Би-Си. Русија планира да спроведе нове мјере са циљем јачања безбједности руских ваздушних база у Сирији и јачања противваздушне одбране.

Све мете које представљају потенцијалну опасност биће уништене крстарећим ракетама. У подручје Латакије Русија ће упутити додатне снаге, а сваки напад ће изводити руски ловци и бомбардери. Руска ракетна крстарица "Москва", на којој се налазе ваздушни одбрамбени системи слични систему С-300 биће распоређена на приобалном подручју Латакије.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да ће обарање руског авиона изазвати велике промјене у односима Русије и Турске, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров, отказао је посјету Турској.