latinica  ћирилица
25/11/2015 |  07:47 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Загреб: Састанак лидера процеса "Брдо-Бриони"

У Загребу ће данас бити одржан састанак лидера "Брдо-Бриони" процеса којем ће, између осталих, присуствовати чланови Предсједништва БиХ.
Загреб (извор: www.eufest.com) -
Загреб (извор: www.eufest.com)

Чланови Предсједништва БиХ присуствоваће скупу на заједнички позив предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић и предсједника Словеније Борута Пахора, као лидера предсједничког процеса "Брдо-Бриони".

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да је, након пленарног засједања иницијативе "Брдо-Бриони" у кабинету предсједника Хрватске у Загребу, предвиђено да изјаве новинарима дају Китаровићева и Пахор, као и предсједник Европског савјета Доналд Туск и потпредсједник САД Џозеф Бајден.

Састанку лидера "Брдо-Бриони" процеса присуствоваће и предсједник Србије Томислав Николић, као и предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Протоколом Николићеве посјете Загребу предвиђен је и његов сусрет са предсједником Српског народног вијећа у Хрватској Милорадом Пуповцем и Његовим високопреосвештенством митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем

Скупу ће присуствовати аустријски предсједник Хајнц Фишер и министар спољних послова Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер.

Иницијатива "Брдо-Бриони" окупља земље бивше СФРЈ, Албанију и представнике приштинске администрације, па се овог пута очекује долазак и предсједника самопроглашеног Косова Атифете Јахјаге.

Процес "Брдо-Бриони" заједнички су покренуле Словенија и Хрватска 2013. године, у настојању да се реформама и приближавањем ЕУ подстиче регионална сарадња и рјешавање отворених питања.