latinica  ћирилица
28/11/2015 |  11:59 ⇒ 12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинески војни авиони летјели у близини Јапана, Токио на опрезу

Једанаест кинеских војних авиона летјело је у близини јужних јапанских острва у акцији за коју Пекинг тврди да је војна вјежба са циљем да се унаприједе дугометне борбене способности кинеске војске, а Јапан је због тога хитно упутио своје авионе, наводе данас јапански и кинески медији.
Кинески борбени авион (Twitter  ‏@StateofGlobe) -
Кинески борбени авион (Twitter ‏@StateofGlobe)

Кинески авиони, од којих осам бомбашких, два за прикупљање података и један за рано упозорење, летјели су јуче у близини Мијака и Окинаве, али нису повриједили ваздушни простор Јапана, саопштило је јапанско Министарство одбране.

Неки од тих авиона су летјели између два острва, док су се други кретали у близини сусједних острва, додаје се у саопштењу, преноси АФП.

Међутим, јапански лист "Јомиури шимбун" оцјењује да је "неуобичајено" за Кину да шаље тако велику флоту у близини јапанског ваздухопловног простора и наводи да јапанско министарство анализира циљ кинеске мисије.

Јапан хитно упућује авионе стотине пута годишње како би одбранио свој ваздушни простор, како против Русије тако и, ових дана, против кинеских авиона, подсјећа британска агенција.

Портпарол кинеских ваздухопловних снага Шен Џинке је рекао да је неколико типова авиона, укључујући бомбардере Х-6К, учествовало у вјежби у петак изнад западног Пацифика, јавила је кинеска агенција Синхуа.

Како је објаснио, такве вјежбе на отвореном мору побољшавају дугометне борбене способности кинеских војних снага.

До овог потеза долази у јеку тензија у Јужном кинеском мору након што је амерички ратни брод пловио близу барем једне копнене формације на коју право полаже Кина.