latinica  ћирилица
28/11/2015 |  15:03 ⇒ 15:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа одао почаст хришћанским мученицима у Уганди

Папа Фрањо посјетио је данас светилиште за хришћанске мученике у Уганди, другој станици своје прве посјете Африци, коју је назвао "континентом наде".

Више од 100.000 људи чекало је прије сванућа код отвореног светилишта у Намугонгу, код пријестонице Кампале, како би присуствовало миси, пренио је АФП.

Папа, који је дочекан повицима одушевљења и пјесмом вјерника, одао је почаст 45 хришћана који су погубљени у 19. вијеку због одбијања да се одрекну своје вјере.

Док је гомила плесала и пјевала, једна полицајка која је обезбјеђивала скуп, почела је да се порађа, а дјевојчици коју је родила дала је име Франчешка, што је женска верзија папиног имена, извијестио је локални лист "Њу вижн".

Вјерници из сусједног Јужног Судана, били су, такође, присустни на миси, пошто су путовали 12 сати аутобусом како би видјели папу. Међу гостима био је и јужносудански предсједник Салва Кир, који се на кратко сусрео са папом, рекао је један званичник те државе, без навођења других детаља.

Касније у току дана, папа би требало да се састане са младима у четврти Кололо у пријестоници Уганде.

Упркос страховањима да би исламски побуњеници из источноафричког огранка Ал Каиде, групе Ал Шабаб, могли да искористе папину посјету да организују нападе, она за сад протиче мирно.

Полиција у Кенији, првој станици папине посјете Африци, саопштила је, међутим, да је ухапсила два мушкарца са наводним везама са једном иранском шпијунском мрежом која је планирала серију напада.

Кенијска полиција је, такође, упутила позив јавности за информацијама о траженом британском држављанину за кога се вјерује да је "тајно ушао у земљу" и да је екстремиста Ал Шабаба.

У недјељу, папа одлази у Централноафричку републику, трећу станицу своје посјете, а у Рим се враћа дан касније.
Он је трећи папа који је посетио Африку, послије папе Павла ВИ који је посетио Уганду 1969. и папе Јована Павла II, који је током свог папства, посјетио 42 државе на афричком континенту.