latinica  ћирилица
31/01/2016 |  11:22 | Аутор: СРНА

Малешевић: Осуда вршњачког насиља у школама у Српској

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић осудио је било какав облик вршњачког насиља у школама у Републици Српској, те наставнике и ученике позвао да се међусобно поштују и граде односе пуне разумијевања и толеранције.
Дане Малешевић - Фото: СРНА
Дане МалешевићФото: СРНА

Малешевић је поручио, поводом напада у школском дворишту Средње стручне школе у бијељинском насељу Јања гдје је шеснаестогодишњак ножем убо малољетника, да у школама треба да влада добра атмосфера и дух заједништва.

- Позивам ученике да се угледају на позитивне примјере у друштву, развијају културу дијалога и уче како да буду добри и честити људи, како бисмо избјегли немиле догађаје у будућности - рекао је Малешевић.

Он је истакао да ће у наредном периоду бити интензивиране активности на усавршавању наставника о томе како да се ученици науче да се мирно превазилазе конфликтне ситуације у школама.

Малешевић је навео да је један од стартешких циљева Министарства у наредном периоду јачање васпитне улоге школе и унапређивање сарадње са родитељима и локалном заједницом на том пољу.

Министар просвјете и културе Републике Српске напоменуо је да свако својим понашањем утиче на младе, дајући им често модел понашања који није пожељан, те поручио да друштво треба да се преиспита да ли младима даје добар образац понашања.

Повријеђеног дјечака Малешевић је посјетио јуче у болници у "Свети Врачеви" у Бијељини, како би се на лицу мјеста увјерио у његово здравствено стање и том приликом му је потврђено да се дјечак опоравља.

Малешевић је у сталном контакту са љекарима који су потврдили да је дјечаково стање стабилно.

Делегација Министарства просвјете и културе боравила је јуче и у школи у којој се догодио инцидент, гдје је са директором ове школе Надом Голијанин разговарала о немилом догађају.

У школском дворишту Средње стручне школе у Јањи 29. јануара шеснаестогодишњак из овог мјеста избо је годину дана старијег малољетника.

Дежурни тужилац Марко Зекић рекао је да је нападач преклопном чакијом четири пута убо повријеђеног малољетника.