latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:58 | Аутор: РТРС

Велика Британија преговора о останку у ЕУ

Британски премијер Дејвид Камерон и предсједник Европског савјета Доналд Туск обавиће данас круцијалне преговоре о чланству Велике Британије у ЕУ.
Дејвид Камерон и Доналд Туск (архива) - Фото: AP
Дејвид Камерон и Доналд Туск (архива)Фото: AP

Недјељни састанак завршио је без договора иако је направљен напредак у подручју пооштравања мјера за имигранте. Сврха састанка је постићи договор прије самита европских лидера 18. и 19. фебруара.

Британија и Европска унија су постигле јуче договор да Британија може одмах да користи "кочницу" по питању исплате социјалних давања мигрантима, саопштио је портпарол британског премијера Дејвида Камерона.

То би значило ограничење бенефиција за мигранте на четири године, пренио је Би-Би-Си.

Камерон и Туск су се шастали јуче у Лондону, а током данас објављено да они нису постигли договор усмерен на опстанак Британије у Европској унији, али да су се сложили да наставе разговоре.

Туск је изашао са разговора у резиденцији британског премијера у Даунинг стриту 10 у Лондону, поручивши новинарима, "нема договора", пренио је АП.

Камерон је рекао да се са Туском сложио око "још 24 сата разговора" прије него буде објављвљен нацрт текста реформи.

Тема разговора био је приједлог ЕУ за увођење "кочнице" када је ријеч о исплати социјалних давања мигрантима, као начин да се изађе у сусрет Камероновом циљу о ограничавању миграције у Британију, навео је Ројтерс.

Налажење начина да се заустави миграција је једна од најтежих тачака преговора, који, такође, треба да отклоне примједбе британских грађана када је ријеч о конкуренцији и суверенитету.

Лидери неколико чланица ЕУ су рекли да ће блокирати било коју меру која дискриминише њихове грађане и поткопава суштински принцип слободе кретања људи, на којем почива Унија.

Британија и ЕУ се надају да ће постићи споразум у фебруару, а референдум о чланству најављен је за 2017.