latinica  ћирилица
01/02/2016 |  10:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Хан: Турској визна либерализација за реадмисију

ЕУ би могла за грађане Турске укинути визе, а предуслов је споразум о реадмисији, истакао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.
Јоханес Хан - Фото: ТАНЈУГ
Јоханес ХанФото: ТАНЈУГ

Он је, гостујући на државној телевизији ОРФ, указао да је визна либерализација са Турском апсолутно реална у року од 12 мјесеци, подвукавши да Анкара мора прихватити споразум о реадмисији.

"То би омогућило да избјеглице, које дођу у Европу, могу бити враћене у Турску", објаснио је синоћ Хан негирајући да ЕУ због избјегличке кризе чини уступке Анкари.

ЕУ, према његовим ријечима неће затварати очи пред кршењима људски права или конфликта са Курдима, а неће бити више од планираних три милијарди евра подршке за избјеглице Турској.

Како је истакао ради се о безбједности спољних граница ЕУ, јер тренутно 40 одсто избјеглица долази преко Турске. Хан се, истовремено заложио, за поновно оживљавање приступних преговора са Турском.

Он је истакао да су приступни преговори једини инструмент за подвлачење значаја људских права, које ЕУ има у односу са Анкаром.

Због тога сматра да треба најпре отворити поглавље о основним правима. Што се тиче конфликта Турске са Курдима он је, како је истакао, драматично оптерећење у односима ЕУ и Анкаре, а Брисел непрестано захтијева од турских власти хуманитарно рјешење.