latinica  ћирилица
01/02/2016 |  11:54 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Џонстон: Исламисти праве своју морнарицу

"Исламска држава" прави своју морнарицу, па би путнички бродови на Медитерану могли да постану мете напада терориста, упозорава један од команданата британске војне морнарице Клив Џонстон.

Он вјерује да исламисти, који су се "раширили" на подручје Либије, имају намјеру да изграде морнарицу како би могли кренути у рат.

"У војним операцијама они би могли да користе оружје високог квалитета, како би гађали бродове који плове тим подручјем", упозорава Џонстон.

Он истиче да се терористима не смије допустити ширење на воде источног Медитерана и указује на сјеверноафричку обалу чији један дио припада Либији, а који је под контролом "Исламске државе".

"Постоји грозна могућност да у једном тренутку терористи почну да циљају крузере, или нафтне платформе", упозорава Џонстон за "Дејли мејл".

Он наводи да је НАТО на цијелу ситуацију са терористима гледао помало потцјењивачки, не водећи рачуна да постоји шанса да се она претвори у опасност за читав свијет.

Прошле године откривено је да исламисти граде зону за повлачење у Либији, како би избјегли међународне ваздушне нападе у Ираку и Сирији. Вјерује се да је око три хиљаде џихадиста прешло у ратом разорену Либију.