latinica  ћирилица
01/02/2016 |  12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Посљедња операција спасавања нагнутог брода (ВИДЕО)

Јутрос је код југозападне обале Француске почела посљедња операција спасавања теретног брода "Модерн експрес" који већ седми дан, нагнут под углом од скоро 50 степени, покушава да се приближи француској обали између Бордоа и Бијарица.

Брод дугачак 164 метра регистрован у Панами, који превози 3.600 тона дрвне грађе и машина за копање и око 300 тона горива, почео је да се нагиње прошлог уторка након чега је упутио позив у помоћ, послије чега су 22 члана посаде хеликоптером спасена.

Емануел де Оливеира из Атлантске поморске префектуре рекао је да "немогуће усправити брод", преноси Би-Би-Си.

"Операција тегљења почела. Четири стручњака (холандске) компаније "СМИТ Селвиџ" су на броду", објавила је префектура на Твитеру, преноси француски лист "Фигаро". У префектури кажу да је вјетар данас ослабио и да су услови повољни за операцију.

Досадашњи покушаји да се брод из Гаскоњског залива ужетом довуче до обале реморкером нису успјели и то углавном због лоших временских услова и немирног мора.

Уколико ни данашња операција не успије, брод ће у ноћи између понедјељка и уторка ударити у југозападну обалу Француске, наводи Би-Би-Си. Брод се тренутно налази на 50 километара од обале.

Француски лист "Суд-Уест" пренио је да ће, уколико брод удари у обалу, бити уведене хитне мјере како би се сакупило и уклонило просуто гориво.

Би-Би-Си подсјећа да се 2002. нафтни танкер "Престиж" насукао на обалу сјеверне Шпаније, након чега се излило 50.000 тона нафте која је загадила хиљаде километара обале.