latinica  ћирилица
01/02/2016 |  14:23 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК нуди уступке Британији

Европска комисија је припремила приједлог закона који чланицама пружа могућност ограничења исплате социјалне помоћи, а који би Британија могла одмах да примијени како би одбила социјалну помоћ за запослене мигранте, саопштила је данас Комисија.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

У саопштењу се, међутим, додаје да Комисија тај приједлог закона још није доставила владама чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Лондон жели да на нивоу ЕУ буде постигнут договор о мјерама за ограничење прилива миграната, што је најтеже од четири питања о којима британски премијер Дејвид Камерон жели да поново преговара са Бриселом прије него што се у Британији до краја 2017. одржи референдум о чланству у Унији.

Разговори између Камерона и предсједник Европског савјета Доналда Туска у недјељу нису донијели напредак, а наставак је предвиђен за данас.

На питање да ли је Комисија припремила приједлог који би Британији дао право да одмах примијени ограничење ислате социјалне помоћи, али тај приједлог није подијелила са другим чланицама ЕУ, портпарол Комисије Маргаритис Шинас је у Бриселу одговорио: "Да, тако је."

Он је додао да је постигнут напредак у преговорима између Британије и институција ЕУ на политичком и техничком нивоу, али је навео да "ништа није договорено док све не буде договорено".

"Нисмо још остварили циљ, разговори се настављају. Тајминг је у рукама предсједника Туска и премијера Камерона", рекао је Шинас и додао: "Није довољно да адвокати Комисије и Савјета постигну договор, ово је процес на нивоу 28 чланица Уније, па Комисија ради на корист свих 28 чланица".