latinica  ћирилица
01/02/2016 |  19:28 ⇒ 02/02/2016 | 11:11 | Аутор: РТРС

Ускраћена подршка иницијативама посланика СНСД-а и СДС-а (ВИДЕО)

Поново је ускраћена подршка Приједлогу Закона о Уставном суду БиХ који су предложили СНСД и СДС.
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

То значи да ће се на наредној сједници Представничког дома ПС БиХ посланици изјашњавати о негативном мишљењу Комисије о овим законима, док стране судије без бојазни и даље могу да сједе у фотељама Уставног суда.

Српски посланици опет су прегласани, јер су Бошњачки представници били против, хрватски уздржани да Приједлог да Закон о Уставном суду БиХ и приједлог Закона о измјенама Кривичног закона БиХ добије подршку у Уставно-правној комисији.

Српски посланици кажу да одбијање бошњачких чланова Комисије, укључујући и посланика Жељка Комшића, да подрже приједлоге ових закона не значи да је пропао заједнички покушај српских странака да ускрате даљи ангажман страних судија у Уставном суду БиХ.

О негативним мишљењима за закон о Уставном Суду БиХ и измјенама Кривичног Закона посланици ће се изјашњавати већ на наредној сједници Представничког дома у сриједу и реално је очекивати да неће добити потребну већину из Републике Српске.

Закони се поново враћају у уставно-правно комисију што значи да и даље постоји могућност да се у ПС БиХ наметне прича о неминовности одласка страних судија из Уставног суда БиХ.

Такође, и код измјена Кривичног закона БиХ у дијелу избацивања одредби које санкционишу неспровођење одлука Уставног суда БиХ.

Гласање у Уставно-правној комисији о уставности и принципима два Закона показало је могући исход гласања на Представничком дому о приједлогу да се стране судије у Уставном суду БиХ замјене домаћим.

Посланици из Републике Српске нису обесхрабрени. Погледајте у прилогу!