latinica  ћирилица
02/02/2016 |  10:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер: Европа пред можда најозбилнијом пријетњом миру

Шеф дипломатије Њемачке Франк Валтер Штајнмајер изјавио је да се Европа налази пред можда најозбилнијом пријетњом миру и безбједности од завршетка Хладог рата.
Франк-Валтер Штајнмајер (photo: photothek.net) -
Франк-Валтер Штајнмајер (photo: photothek.net)

Њемачка је од 1. јануара преузела предсједавање ОЕБС-ом, а Штајнмајер у интервјуу за агенцију Хина указује да су стање у Украјини, поновно успостављање безбједности и враћање изгубљеног повјерења у Европи, те људска права, приоритети њемачког предсједавања овом организацијом.

Према његовим ријечима, развој догађаја у Украјини од 2014. показује колико је ОЕБС "неопходан за Европу". Без посебне проматрачке мисије, истиче Стајнмајер, не бисмо толико напредовали у деескалацији те повлачењу наоружања (...) и сада морамо брзо донијети одлуке о продужетку мандата и о прорачуну мисије како би проматрачи и даље могли радити свој важан посао.

Мишљења је да било какав успјех у оквиру мировног процеса из Минска "не би био замислив без ОЕБС-а", што је организацију вратило натраг на позорницу међународне политике.

"Већ сада можемо рећи: досадашњи мандат мисије показао се добрим", рекао је министар и подсјетио и на неријешене европске сукобе у Придњестровљу, Нагорно Карабаху и јужном Кавказу.

"Искрено говорећи, не желим се помирити с тиме да се ти сукоби, с одређеним фатализмом, називају 'замрзнутима'. Сваке године људи пате јер развој у погођеним регијама стагнира. Малим, али конкретним корацима желимо стабилизирати примирје", рекао је шеф њемачке дипломације, притом истичући да је за поновно успоставу сигурности на континенту кључно вратити повјерење у саму Европу.

"Много је повјерења у Европу изгубљено протеклих година. Поновна изградња тог повјерења је тешка - али она нема алтернативу", поручио је Штајнмајер.

Што се безбједности тиче, осврнуо се и на терористичку пријетњу и оцијенио да се нити једна земља не може сама с тиме носити.

"У наредним годинама стога морамо ојачати антитерористичке способности свих 57 земаља ОЕБС-а. Швајцарска и Србија, као наши претходници у предсједању ОЕБС-ом обавиле су важан посао на том подручју. Ми га желимо наставити - између осталог организирањем међународне конференције за сузбијање тероризма овог љета у Берлину", рекао је министар.

Такође је истакао да се, попут проблема тероризма, ни избјегличка криза не може решити "националним приступима", па су заједничка рјешења нужна.

"Стога је управо сада веома важно да се одлучно супротставимо несношљивости, дискриминацији и ксенофобији на подручју ОЕБС-а", поручује министар и истиче да ће њемачко предсједање, "делом и због историјске одговорности", ставити посебан нагласак на ове теме.

Залагање за људска права и темељне слободе, поручио је Штајнмајер, налазе се на врху приоротета ОЕБС-а. Није такође заборавио споменути и добро вођење владе као важан критеријум за одрживу екоомску размјену, "а обоје је од одлучујуће важности за изградњу повјерења".