latinica  ћирилица
02/02/2016 |  11:01 ⇒ 11:10 | Аутор: Агенције

Пајтоновац Џон Клиз: Живимо у Орвеловој "1984"

Џон Клиз, звијезда чувеног британског хумористичког серијала "Монти Пајтон", сматра да ће политичка коректност савремено друштво одвести у поставку Орвеловог романа "1984".
Џон Клиз - Фото: Getty Images
Џон КлизФото: Getty Images

Клиз је рекао да му је недавно савјетовано да не наступа у универзитетским кампусима, јер би се неко могао увриједити због његових "сурових" шала. Међутим, он сматра да је проблем у људима који не знају да контролишу своје емоције, па покушавају да контролишу туђе и плаши се да ће такав став претворити друштво у оно из Орвеловог романа.

- Ако почнете да размишљате тако да сваку ријеч мјерите у страху да ћете неког увриједити, више нема хумора. С хумором одлази и осјећај за мјеру, а што се мене тиче, живимо у "1984" - рекао је Клиз.

Он је изјавио да би шале које је у серији "Фалични пансион" упућивао на рачун Нијемаца и његовог конобара Шпанца Мануела, данас сматране увредом и да се данас сваки облик хумора доживљава као критика.

Клиз објашњава да људи немају право да буду "заштићени од било каквих непријатних емоција" и брани слободу израза за све комичаре свијета.

- Када сте у близини људи који су претјерано осјетљиви, не можете да се опустите, будете спонтани , јер не можете ни да претпоставите шта би сљедеће могло да их увриједи - каже глумац.

Клиз и остали комичари "Монтија Пајтона" срушили су границе комедије у шездесетим и седамдесетим годинама, а филмом "Јеванђеље по Брајану", пародије на причу о Исусовом животу, показали су да ни религија не може бити изузета од критике.